ELŐADÓMŰVÉSZETI SZAKMÁK AZ ARTISTAKÉPZŐBEN!

Pótfelvételire hívja a színészmesterség iránt érdeklődőket az Artistaképző Intézet Szakgimnázium. Az összművészeti intézmény békéscsabai tagintézménye Budapesten és Békéscsabán indít államilag finanszírozott színész képzést. A komikus mesterség iránt érdeklődőknek pedig Budapesten, az Artistaképzőben indul államilag finanszírozott bohóc- és pantomimképzés.

SZÍNÉSZKÉPZÉS

A 27 éve sikeres, tapasztalt és eredményes művész tanárokkal megvalósuló színészképzés az idei tanévtől budapesti bázissal is gyarapodott. A képzés vezetői: Békéscsabán Seregi Zoltán, Jászai Mari- díjas színész, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Budapesten pedig Kovács Gábor Dénes színész-pedagógus, szakíró, az Artistaképző Intézet Szakgimnázium igazgatója. Több évtizedes szakmai tapasztalatuknak és kapcsolataiknak köszönhetően a növendékek a legkiválóbb szakmai felkészítést kapják. A kétéves képzés során a növendékek egyéni fejlesztésüket szolgáló tanóráik mellett színházi, cirkuszi és zenés színházi produkciókban is szerepelhetnek, ekképpen valós színpadi gyakorlat során sajátíthatják el az alapvető szakmai ismereteket. Az országban egyedülálló komplex képzésnek köszönhetően az előadóművész növendékek (színész, táncos, artista) közös gyakorlások, próbák, produkciók során elsajátíthatják mindhárom művészeti ág (színház-, tánc- és cirkuszművészet) eszközrendszerének alapjait, komplex tudású, szemléletű és kifejező erejű előadóművészekké válhatnak. Az államilag finanszírozott oktatási forma révén a képzés INGYENES. A kiválasztási rendszernek és az oktatási koncepciónak köszönhetően pedig a végzett növendékek nemcsak színész II. középfokú végzettséget szereznek, hanem művészi pályájukat is el tudják kezdeni valamelyik színházi társulatnál.

BOHÓCKÉPZÉS

Több mint 40 év után 2017-ben indult újra a bohócképzés az Artistaképző Intézetben. Az egyedülálló képzés vezetői: Greifenstein János színész, rendező, tréner és Méhes Csaba pantomimművész, rendező. A képzés célja olyan bohócok felkészítése, akik a hazai és a nemzetközi cirkuszporondokon és színpadokon is megállják a helyüket. Az államilag finanszírozott, INGYENES négy félév során a hallgatók megtanulhatják a bohócmesterség hagyományokra épülő, de a mai kor követelményeinek megfelelő formáit, a minőségi humor működési módjait, a közönség bevonásával történő interaktív előadások sajátosságait. A bohócmesterség és a pantomimes technikák mellett a képzésben helyet kapnak más, a humort is eszközül használó előadói formák, a vizuális komédia, a slapstick, a kómis és a színészmesterség is. A javarészt gyakorlati képzésben a Baross Imre Artistaképző Intézet tanárai biztosítják az eszközszintű felkészülést, és lehetőséget biztosítanak az egyéb artista (pl. akrobatika, zsonglőr, tánc…) szakokban való jártasság megszerzésére. A képzésben nagy hangsúlyt kap a mozgásművészet és a zene, így lehetőség nyílik a zenebohóc irány alapjainak elsajátítására is. A legjobb hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz előadásain, rendezvényein szerezzenek gyakorlatot. A bohóc osztályok rendszeres résztvevői nemzetközi bohóc- és humorfesztiváloknak, továbbá a Budapesti Cirkuszfesztivál állandó fellépői is. A vezető tanárok és az Artistaképző nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a tanév során külföldi művészek workshop keretében készítik fel a növendékeket a modern bohócmesterségre.