Érettségire épülő képzéseink – 18 éves kortól, kizárólag szakmai évfolyamokkal

ARTISTA

Artista II. (akrobata, légtornász, zsonglőr, egyensúlyozó, társulati artista szakmairány);
a szakma azonosító száma: 4-0215-01
– esti munkarendben, 2 éves + ráépülés 1 év

Artista II. (bohóc szakmairány); a szakma azonosító száma: 4-0215-01
– esti munkarendben, 2 éves + ráépülés 1 év

Artista I. (artista II. ráépülés); a szakma azonosító száma: 5-0215-01
– nappali és esti munkarendben, 1 éves

Az artista, cirkuszban, varietében, színházban és egyéb előadói helyeken artistaprodukciókat mutat be művészi kivitelezésben. Az artista az előadóművészet rokon területein (színház-, tánc-, film-, pantomimes, kaszkadőr) képzettségének, képességeinek megfelelő művészi feladatokat lát el. Artista produkciót tervez saját vagy mások ötletei alapján. Mások által alkotott előadásokat dolgoz fel, meglévő műsoranyagot adaptál alkalomhoz, helyszínhez.

SZÍNÉSZ

Színész II. (színházi és filmszínész; vagy pantomimes szakmairány); a szakma azonosító száma: 4 0215 07
– nappali és esti munkarendben, 2 éves + ráépülés 1 év

Színész I. (színész II. ráépülés); a szakma azonosító száma: 5-0215-07
– nappali és esti munkarendben, 1 éves

A színész, választott szakmairányának megfelelően, előadói ismereteit, képességeit, eszköztárát felhasználva képes bábszínpadi, illetve színpadi és filmes alkotó és próbafolyamatban hatékonyan közreműködni, valamint a rendezői utasításoknak megfelelő színészi, csoportos szereplői feladatokat alkotói szándékkal, megfelelő technikai színvonalon, valamint a tevékenységéhez kapcsolódó munka– és balesetvédelmi szabályok betartása mellett ellátni.

TÁNCOS

Táncos II. (színházi táncos szakmairány); a szakma azonosító száma: 4-0215-09
– nappali és esti munkarendben, 2 éves + ráépülés 1 év

Táncos I. (táncos II. ráépülés); a szakma azonosító száma: 5-0215-09
– nappali és esti munkarendben, 1 éve

A táncos olyan egyetemes műveltséggel, magas fokú mozgáskultúrával, tánctechnikai tudással és előadói képességgel rendelkező szakember, aki kifejezően igényesen valósít meg, ad elő színpadi szóló, vagy kartáncosi feladatokat. A táncos tevékenységét a klasszikus balett, a kortárs– modern tánc, a néptánc, a színpadi tánc területén fejti ki és hazai, illetve külföldi környezetben gyakorolja. Balett társulatoknál, modern és néptánc együtteseknél, táncszínházi társulatoknál, valamint színházaknál végezheti művészeti tevékenységét, illetve munkát vállalhat az amatőr táncművészeti élet színterein is. A táncos feladatát a munkaadó szakmai vezetőjének irányításával végzi, és/vagy vállalt feladatait a megbízó elvárásai szerint önálló tevékenység keretein belül látja el.

KÖZMŰVELŐDÉSI MUNKATÁRS

a szakma azonosító száma:  4-0413-01
– nappali és esti munkarendben, 2 éves

A közművelődési szakképesítéssel rendelkező szakember kulturális kapcsolatokat épít, identitást és egyéni kompetenciákat támogat, az állami, helyi ünnepek programját biztosítja a közművelődés intézmények rendszerében. Helyi, kistérségi kapcsolatokat épít, kiállításokat, bemutatókat, előadásokat, tanfolyamokat, vetélkedőket, koncerteket szervez. Feladatához tartozik a rendezvények szakmai adminisztrációjának elvégzése, statisztikai adatok gyűjtése, feldolgozása, közönségkapcsolati feladatok, közösségekkel való kapcsolattartás, pályázati tevékenység. A képzés során a fiatalok megismerkednek a közművelődés hazai szerkezetével és intézményeivel, a közművelődéshez kapcsolódó jogszabályokkal és előírásokkal is.

SZÍNHÁZ- és RENDEZVÉNYTECHNIKUS

a szakma azonosító száma: 5-0413-16-14 (technikum)
– nappali és esti munkarendben, 2 éves

Választható szakmairányok:

  • porondtechnikus, színpadi hangtechnikus,
  • színpadi világítástechnikus,
  • színpadi vizuáltechnikus,
  • színpadtechnikus

A színház- és rendezvénytechnikus aktívan részt vesz a rendezői és tervezői instrukciók alapján a létrejövő színházi előadások színpad technikai folyamatában. Az előadásokkal kapcsolatban alkalmazza a számára előírt (audió, vizuál, egyéb) beállításokat és instrukciókat. Elvégzi a megvalósításhoz szükséges szakma irányának megfelelő szereléseket. Az előadások technikai kiszolgálását végző műszaki személyzet tagjaként közös és speciális részfeladatok elvégzésével vesz részt az előadás lebonyolításában.

Az oktatás elméleti és gyakorlati helyszínei:

  • Artistaképző Intézet, székhely – 1071 Budapest, Városligeti fasor 3.
  • Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Művésztelepe – 1146 Budapest, Hungária krt. 215-217
  • Fővárosi Nagycirkusz – 1146 Budapest, Állatkerti krt. 12/A
  • Békéscsabai Jókai Színház – 5600 Békéscsaba, Andrássy út 1-3.

A képzés díja:

1. vagy 2. államilag finanszírozott szakképesítés esetén ingyenes

Minimum létszám/osztály: 6 fő