ARTISTA

Szeretettel várjuk azon 10-14 éves gyermekek, illetve a felnőttoktatási tagozatra az érettségivel rendelkezők felvételi kérelmét, akik mozgékonyak, nyitottak a különböző mozgásformákra és az előadóművészetre. Szintén ideális azok jelentkezése, akik a versenyszerűen sportoltak, de nem tudják folytatni azt, kisebb sérülés, vagy egyéb okok miatt.

Az iskola képzési rendje (SZAKGIMNÁZIUM RENDSZERBEN)

Előkészítő, alapozó, képzés
5-8. évfolyam

Speciális szakképzés
9-12. évfolyam

Művészképző
13. évfolyam

A képzés első négy évében a növendékek előkészítő-, alapozó képzésben vesznek részt. Az előkészítő képzés során a cirkuszmûvészet szakágainak alapjait sajátítják el. Tanulnak: akrobatikát, ügyességet (zsonglőrözés, egyensúlyozás golyón, görgőn, gólyalábon stb.), függőszert (trapéz, gyűrű, vertikális kötél), pantomimet, táncot.

9. évfolyamtól kezdődően növendékeink alkalmasságuknak megfelelõ szakon folytatják tanulmányaikat. A választott szakon kívül képzésükben kötelező tantárgyként szerepel akrobatika, tánc, ügyesség és szükség esetén egyéb olyan tantárgyak, melyek a főtantárgy képzését kiegészítik.

Érettségi vizsgát követően a képzés 13. évfolyamában a tanulók felkészülése már csak a választott szakokon folytatódik. Ekkor történik produkciójuk végső formába öntése, gyakorlófellépés sorozatokon a megfelelő szakmai rutin elsajátítása, valamint cirkusztörténeti, művészetelméleti vagy szakmódszertani témában szakdolgozat készítése.

Leendő növendékeink szakgimnáziumi rendszerben, párhuzamos oktatás keretében tanulnak, ami azt jelenti, hogy közismereti tanulmányaik (matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem) mellett folyamatosan ismerkednek a cirkuszi zsánerek (akrobatika, egyensúlyozás, levegő, tánc) alapjaival.

FELNŐTTOKTATÁS

Felnőtt, érettségire épülő szeptembertől induló osztályunka olyan jelentkezőket várunk, akik korábban komoly tapasztalatot szereztek sport, vagy előadóművészet terén és érdeklődést mutatnak a cirkusz felé. A felvételi vizsga alkalmával ebben az esetben is szakmai tanáraink elsősorban a jelentkezők képességterületeket mérnek fel: az erőt, állóképességet, ritmusérzéket. Felvett növendékeink nappali képzésben részesülnek. Gyakorlati óráik mellett (akrobatika, zsonglőr, légtorna) cirkuszelméleti órákon vesznek részt (cirkusztörténet, zeneelmélet, gazdasági és jogi ismertek, artista munka- és balesetvédelem).

Az iskola kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Évente látogatnak hozzánk a világ nagy cirkuszainak képviselői fiatal tehetségek után kutatva. 1999. óta teljes jogú tagja az Európai Cirkusziskolák Szövetségének. A szövetség az EU anyagi támogatásával működik, ezért csak uniós iskolák lehettek teljes jogú tagjai. Intézetünk az első nem uniós iskola, mely ezt a státust megkapta.

GALÉRIA