ūüďį R√ďLUNK √ćRT√ĀK – A Magyar Nemzet cikke

√öj, alkot√≥ jellegŇĪ, sz√©lesk√∂rŇĪen fejlesztŇĎ, gyakorlatk√∂zpont√ļ, r√°ad√°sul √°llami finansz√≠roz√°s√ļ sz√≠nh√°zi √©s filmsz√≠n√©szk√©pz√©st ind√≠t a Sz√≠nitanh√°z B√©k√©scsab√°n √©s Budapesten. A k√©pz√©s √©rdekess√©ge, hogy haz√°nkban jelenleg nincsen m√©g egy olyan iskola, ahol sz√≠n√©sznek, t√°ncosnak √©s artist√°nak egyar√°nt lehet tanulni a kor elv√°r√°sainak megfelelŇĎen.

Az iskola c√©lja az, hogy az elŇĎad√≥-mŇĪv√©szeti k√©pz√©s m√≥dszertan√°t meg√ļj√≠tva olyan sz√≠n√©szeket seg√≠tsenek a p√°ly√°ra, akik a szem√©lyis√©get fejlesztŇĎ mŇĪhelymunka, valamint a gyakorlati sz√≠npadi alkot√°s sor√°n elsaj√°t√≠tott szakmai ismereteiket magas szinten k√©pesek alkalmazni a professzion√°lis szakmai feladatok ell√°t√°sakor.
 

Az oktat√≥k nagy hangs√ļlyt helyeznek arra, hogy int√©zm√©ny√ľk n√∂vend√©kei kiemelkedŇĎen sz√≠nvonalas felt√©telek k√∂z√∂tt ‚Äď a B√©k√©scsabai J√≥kai Sz√≠nh√°z, a B√©k√©scsabai Napsug√°r B√°bsz√≠nh√°z, a Nemzeti CirkuszmŇĪv√©szeti K√∂zpont, a FŇĎv√°rosi Nagycirkusz, a Szarvasi V√≠zi Sz√≠nh√°z eleven alkot√≥munk√°j√°ban k√∂zremŇĪk√∂dve ‚Äď tanulhass√°k az elŇĎad√≥-mŇĪv√©szetet.

K√©pz√©si m√≥dszer√ľk egyed√ľl√°ll√≥, mert sz√≠nh√°zi, sz√≠npadi gyakorlaton, valamint a m√≥dszeresen fel√©p√≠tett k√©pess√©gfejleszt√©sen alapul. Az egy√©ni fejleszt√©seket szolg√°l√≥ tan√≥r√°k mellett a n√∂vend√©kek szereplŇĎi lehetnek sz√≠nh√°zi, cirkuszi, zen√©s sz√≠nh√°zi produkci√≥knak, ekk√©ppen val√≥s sz√≠npadi gyakorlat sor√°n saj√°t√≠thatj√°k el az alapvetŇĎ szakmai ismereteket.

Haz√°nkban jelenleg nincsen m√©g egy olyan k√©pz√©s, amelyen sz√≠n√©sznek, t√°ncosnak √©s artist√°nak egyszerre tanulna egy di√°k. Mindez a gyakorlatban √ļgy val√≥sul meg, hogy a k√∂z√∂s gyakorl√°sok, pr√≥b√°k, produkci√≥k sor√°n elsaj√°t√≠thatj√°k mindh√°rom mŇĪv√©szeti √°g, vagyis a sz√≠nh√°zmŇĪv√©szet, a t√°ncmŇĪv√©szet √©s a cirkuszmŇĪv√©szet eszk√∂zrendszer√©nek alapjait, komplex tud√°s√ļ, szeml√©letŇĪ √©s kifejezŇĎ erejŇĪ elŇĎad√≥mŇĪv√©szekk√© v√°lhatnak.

Az idei tan√©vtŇĎl budapesti b√°zissal is gyarapodott a 27 √©ve sikeres, tapasztalt √©s eredm√©nyes mŇĪv√©sz tan√°rokkal megval√≥sul√≥ k√©pz√©s√ľk. A B√©k√©scsabai J√≥kai Sz√≠nh√°z mellett, ahol a k√©pz√©svezetŇĎ Seregi Zolt√°n igazgat√≥, az Artistak√©pzŇĎ Int√©zetben is indulnak sz√≠n√©szoszt√°lyok, itt Kov√°cs G√°bor D√©nes igazgat√≥ vezeti az oktat√°st. Ismertet√©s√ľk szerint a k√©pz√©s hat√©konys√°ga √©rdek√©ben legfeljebb 14 fŇĎs oszt√°lyokat ind√≠tanak. A Sz√≠nitanh√°z ‚Äď a jelenleg hat√°lyos jogszab√°lyoknak megfelelŇĎen ‚Äď iskolarendszeren bel√ľl k√©pezi n√∂vend√©keit 2+1 √©ves szakk√©pz√©s keret√©ben, nappali munkarenddel.

Jelentkezni lehet a honlapjukon let√∂lthetŇĎ jelentkez√©si lap kit√∂lt√©s√©vel √©s a szakmai √∂n√©letrajz elk√ľld√©s√©vel. A felv√©teli vizsga k√∂vetelm√©nyei, hogy tudni kell minimum √∂t szabadon v√°lasztott, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tematik√°j√ļ, hangulat√ļ verset, √∂t szabadon v√°lasztott monol√≥got √©s h√°rom szabadon v√°lasztott n√©pdalt, illetve dalt. A jelentkez√©s bek√ľld√©s√©nek hat√°rideje szeptember 3., a felv√©teli vizsga idŇĎpontja szeptember 7.

via Magyar Nemzet