Londzs – Cirkopédia 14.

„— Hap — adja meg a jelet az egyik fiú, s a lány elindul feléjük, belelép a kezükbe, azok megdobják, dupla szaltót ír le csavarral a levegőben, s mosolyogva földre ér. A parányi próbateremben az akrobaták lélegzetét is hallom, a szívem fékevesztetten kalapál, amikor mindezt újra csinálják londzs nélkül.” A jelenet arról szól, hogy az artistaképzősök biztonsági deréköv nélkül kezdik gyakorolni a szaltót. Az Artistaképző Intézet akrobata osztályának próbájáról a Dolgozók Lapja tudósít 1984-ben. 

A londzs egy olyan cirkuszi biztonsági eszköz, ami egy derékra csatolható bőrövből és hozzáerősített kötélből áll. Oktatáshoz és előadás közben is használják, hogy megvédje az artistákat a nagyobb esésektől, balesetektől. Használatát londzsírozásnak nevezik, amiben a produkciót bemutató artistának egy társa segédkezik, s ő tartja a kötél végét a porondon kívül.  Az akrobataképzésben kétfajta londzsot használnak: ún. magas londzsot és kétszárú kézi londzsot, írja Bánfai Ágnes Oktatási segédletek című jegyzetében. Utóbbi londzs-fajtából látható a Baross Imre Artistaképző Iskola gyűjteményének egy régi darabja a „Nincs mááásik! – 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz” című a kiállításon. A műtárgyfotót Urbán Ádám készítette.

Az alábbi fotón a Baross Imre Artistaképző diákjai korszerű, vastag, bőröv jellegű londzsban a szaltót próbálják. A pillanatkép Szonday Szandra cirkuszkutató fotója, amely érdekes párhuzamot mutat Benkő Imre 1967-es felvételével. Az MTI archív fotóján látható Balogh Mihály “Baldio”, az artistaképző tanára, a kép jobb szélén ifj. Eötvös György artistaművész, középen pedig egy artista növendék, aki régi, keskeny, gurtni alapú londzsban gyakorol a rolla-bollán.

Az oktatáson és a cirkuszi próbákon kívül a különösen veszélyes számoknál és gyakran a legnehezebb zárótrükköknél (slussztrükköknél) is használnak londzsot. Az alábbi fotón Simet László magasdrót-artista látható. Simet a 2012-es londoni Olimpia záróműsorában 40 méter magasban lépett fel produkciójával, az előadás előtt az MTI-nek azt nyilatkozta a londzs-al kapcsolatban: “Miután ez egy olyan ünnepség, ahol különösen ügyelnek a biztonságra, engem be fognak biztosítani – mondta, hozzátéve, hogy egyébként nem használ biztosítókötelet, a számnak szerinte úgy van igazából értéke, ha az ember élesben csinálja, de ez a lehetőség itt ki volt zárva.”

Varga-Nagy Zsófia 
muzeológus