Elhunyt Deltai Károlyné szül. Kristóf Anna Erzsébet

A Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúzik Deltai Károlyné szül. Kristóf Anna Erzsébet artistaművésztől.

Deltai Károlyné anyai ágról a Richter cirkuszi dinasztia tagjaként látta meg a napvilágot. Tanulmányait többek között az Állami Artistaképző Intézetben végezte. Első fellépésére 1958 márciusának végén került sor; a testvérével, Kristóf Istvánnal közös légtornász produkciót mutattak be a Sport Cirkuszban, ami nagybátyjuk, id. Richter József cirkusza volt. Később a Fővárosi Nagycirkuszban és Bulgáriában is felléptek ezzel a produkcióval.

Kristóf Istvánnal és az Állami Artistaképző Intézet végzős növendékeivel, Deltai Károllyal, Hunfi Gáborral és László Imrével közösen létrehozták a Hunor magas nyújtó számot, amit később hintával kombináltak. Ekkor bővült a csoport Szilágyi Istvánnal és Deltai Sárival.

Panni – ahogy a hozzá közel állók nevezték –, a szám betanulása során ismerkedett meg Deltai Károllyal, akivel házasságot kötöttek és további karrierjük során is mindig közös produkciókkal léptek fel. 1969-ben a számot kibővítették egy nagy, a levegőben felszerelt orosz hintával, így megszületett az akkori idők egyik leglátványosabb, egyedülálló légtornász műsorszáma. Mindmáig a cirkuszi szakmán belül a legnagyobb elismeréssel emlékeznek erre a produkcióra. A Hunor csoport különleges számával közel 15 évig járta a világ legnagyobb cirkuszait.

Deltai Károlyné és férje 1974-ben létrehozták a Helikon csoportot, amellyel orosz hintaszámot mutattak be Európa legnevesebb cirkuszaiban és a Fővárosi Nagycirkuszban.

A csoport megszűnése után férje 1984-től az Állami Artistaképző Intézet egyik vezető tanára, ’90-től pedig igazgatóhelyettese lett, a nevéhez fűződnek a legszínvonalasabb, ebben az időszakban végzett produkciók.

Deltai Károlyné ekkor szakmai nyugdíjba ment, majd más munkákkal foglalta el magát.

Deltai Károlyné szül. Kristóf Anna Erzsébet artistaművész elvitathatatlan érdemeket szerzett a magyar cirkuszművészet világhírűvé tételében.

Emlékét örökre őrizzük. Őszinte részvétünket, együttérzésünket fejezzük ki a család, a barátok és a pályatársak felé!

Nemzeti Cirkuszművészeti Központ
Fotók: magántulajdon