Beszámoló a sajtótájékoztatóról

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Művésztelepén a Hippodromban sajtótájékoztatót tartottak február 24-én a megújuló cirkuszművészeti képzésről.

Artistaosztályt indít Kínában a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ. A kiválasztott diákok és magyar tanáraik fél év múlva utaznak Kínába, de csak akkor, ha megszűnt a koronavírus jelentette veszély. Ellenkező esetben Magyarországon kezdik meg a speciális felkészülést. A diákok a Kodolányi János Egyetemmel kötött megállapodás értelmében e-learning rendszerben tanulhatják a közismereti tárgyakat. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ együttműködési megállapodást kötött a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesülettel, hogy összekapcsolják a sport- és cirkuszművészeti utánpótlást. Az eseményen részt vett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár – EMMI, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, Kovács Gábor Dénes képzési igazgató (NCK), Zsoldos Péter elnök (KSI SE), Madaras Ádám Európa-bajnok, öttusa sportágfejlesztési programvezető (KSI SE) és Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes (Kodolányi János Egyetem).

Megnyugtatták a hallgatóságot, hogy az artistaosztály csak akkor indul Kínába, ha teljesen megszűnt a koronavírus jelentette veszély. Ellenkező esetben a diákok Magyarországon kezdik meg tanulmányaikat.

Bejelentették a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesülettel kötött együttműködési megállapodást is, amely összekapcsolja a sport- és cirkuszművészeti utánpótlást.

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az egyéves tárgyalássorozat eredményeként tizennégy 13-15 éves magyar fiatal – hét lány és hét fiú -, két 18 év feletti, már artistamúlttal rendelkező növendék, valamint két, közismereti tárgyakat tanító kísérőtanár utazhat Pekingbe. A tanulmányi idő 1+2 év lesz, ez azt jelenti, hogy az első – kétszer négy hónapos – tanév végén értékelik a programot és amennyiben a fiatalok kielégítően fejlődnek, az osztály további két évig folytathatja pekingi tanulmányait. A képzés lényege, hogy az oktatók nemcsak a fizikai felkészítésre fordítanak figyelmet, hanem a módszertani és mentális fejlesztésre is. Az iskola nemzetközi közegében a diákok számos olyan szakmai és baráti kapcsolatot alakíthatnak ki, amelyek meghatározóak lehetnek későbbi pályafutásuk során. A pekingi osztályba háromlépcsős kiválasztási folyamat után kerülhetnek be a jelentkezők, akik nyáron angol nyelvi és mentális felkészítésen vesznek majd részt. A Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában harminc modern edzőterem, multimédiás tanterem, ebédlő, kollégium, 24 órás orvosi szolgálat, 66 ezer négyzetméteres campus található.

Kovács Gábor Dénes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ képzési igazgatója a kínai ösztöndíjról és a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskoláról beszélt. Mint mondta, ez a nemzetközi intézmény alapítása óta, azaz több mint két évtizede kínai növendékei mellett külföldről is befogad hallgatókat, ezzel egyfajta hidat képezve a modern Kína és a nyugati világ között. A kínai artistaművészet szinte egyeduralkodó a világon, ebben meghatározó szerepe van az oktatási rendszerüknek.  A tanév díja ötmillió forint, amely kilencven százalékban állami finanszírozású, tíz százalékban önköltséges (500.000 Ft). Amennyiben az önköltséges rész a jelentkezők részéről nem megoldható, törekedni fognak arra, hogy szponzorok segítségével biztosítsák a kiválasztott gyermekek részvételét.

Megtudtuk, hogy a kiválasztási folyamat február 18-án kezdődött az addig jelentkező 30 diákkal a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Művésztelepén. Az első közös munka során klipet forgattak a jelentkezőkkel. A képzés iránt érdeklődő diákoknak március 16-ig van lehetőségük beadni a jelentkezésüket.

Zsoldos Péter – elnök (KSI SE) és Madaras Ádám Európa-bajnok, öttusa sportágfejlesztési programvezető (KSI SE) elmondták, hogy intézményi együttműködés jön létre a sport utánpótlás és artistaképzés között.

Stratégiai jelentőségű együttműködési megállapodást köt a Nemzeti Artista-Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesülettel. A cél az, hogy a közösen kialakított cirkuszművészeti program keretében összekapcsolják a sport- és a cirkuszművészeti utánpótlást.

A két Intézmény együttműködési megállapodásának alapja a szakmai, módszertani tapasztalatcserén alapuló, harmonizált pedagógiai szemlélet érvényesítése, a sportoló gyermekek és fiatalkorúak megismertetése a cirkuszművészet értékeivel, alkotási módszertanával és technikájával. A program során lehetőséget teremtenek mesterkurzusok, bemutató órák, beavató előadások, közös fejlesztő programok megvalósítására, oktatók és edzők módszertani tapasztalatcseréjére, az intézmények fejlesztési programjainak harmonizálására, azok átjárhatóvá tételére.

Bevezetésre kerül az E-Learning oktatás a cirkuszművészeti képzésben.

Együttműködési megállapodást köt a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. képzési igazgatása a Kodolányi János Egyetem vezetésével. Közösen alakítják ki a cirkuszi társulatokkal, produkciókkal utazó gyermekek, valamint a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában tanuló magyar diákok online tanulásának lehetőségét.

A sajtótájékoztatót követően – ünnepélyes keretek között – átvették „diplomájukat” a Baross Imre Artistaképző Intézet végzős, artista művészei.