Bende Miklós: Porondra! – Cirkopédia 16.

Mi köze van a trombitáló kutyának a műugró kutyához? Na és a műugró kutyának a megevett célponthoz? Nem titok: ezek a számok egymás után következnek Bende Miklós „Porondra!” című művében: 

A szerző számos műfajban, így az amatőr drámajátszásban és filmgyártásban is otthonosan érzi magát. Az ötven bohócjelenetet tartalmazó „Porondra”: bohóctréfák, jelenetek’ is jelzi. hogy tevékenységi köre milyen szerteágazó. 

Az előszóban a szerző rövid áttekintést ad a bohóctréfák eredetéről, kitér a szatírára, valamint az itáliai artellana játékok veszekedő parasztfiguráira, az otromba, fecsegő Bucco-ra és a kornyadt, de eszes Dossemus-ra. Nem felejtkezik meg Commedia dell’arte karaktereiről, Arlecchino-ról és Brighella-ról sem. Ezek után a kötethez nyújt egyfajta használati utasítást. 

A könyvben világosan elkülöníthető műfajokra: paródiákra, az ugratásokra és jelenetekre bontva hoz számos alapvető példát, amelyet a felhasználók tovább is fejleszthetnek. Minden tréfa és jelenet tartalmazza a karaktereket, a kellékeket, az alaphelyzetet, a parodizálni kívánt cirkuszi műfajt, valamint a megvalósítási javaslatot. 

A címek változatosak: A paródiába tartozik „A lóidomár”, „Vedd fel a kalapom!”, illetve „A világ legerősebb embere”. Az ugratás példái „Az igazság itala, avagy a részeges porondmester”, de a „Huligánok a moziban” sem kevésbé figyelemfelkeltő, s a feldolgozott jelenetek között található a „Kártyajátékosok”, valamint „A menyasszony” című etűd is.  

Haszonnal forgathatják a kötetet mindazok, akik cirkuszművészként, színjátszókét, kutatóként, vagy akár a közönség soraiból érdeklődnek a bohócok különleges művészete iránt. 

További információk: a library@circus.hu e-mail címen. 

A kötet adatai: 
BENDE Miklós: Porondra! : bohóctréfák, jelenetek. – Budapest: Múzsák Közművelődési Kiadó, 1989. 87 p.

Juhász Éva főkönyvtáros