Variációk: az Escuela Nacional de Circo növendékeinek nyolc előadása – Cirkopédia 05.

Hogyan készültek fel 2017-ben, Rio de Janeiro-ban, az Escuela Nacional de Circo növendékei a diploma-előadásukra? Milyen módszereket alkalmaztak az oktatók, az esemény művészeti és technikai színvonala méltó legyen az intézmény hírnevéhez? A kötetből ezeket tudhatjuk meg. 

A portugál-angol nyelvű kötet a Rio de Janeiro-ban működő Escuela Nacional de Circo (ENC) 2017-es diploma-előadásait mutatja be. A szerkesztői feladatokat két szakember látta el. Carlos Vianna, az ENC igazgatója, és Roberto Magro, aki cirkuszművészként, dramaturgként, cirkuszigazgatóként számos országban, dolgozott, de ugyanolyan fontosnak tartja az oktatást is. 

Vallják, hogy a cirkusz és a többi művészeti ág nem különülhet el többé egymástól. Összművészeti formát kell kialakítani a színházzal, a tánccal, a képzőművészettel, de ezen kívül az új technológia megoldásokat is szükséges beépíteni. 

Az előadás 8 műsorszáma:

  1. A festő és a fehér vászon
  2. Indulás
  3. Re-flexus
  4. Városi macskák 
  5. Isadora
  6. Uto
  7. Egy szék kettőnek 
  8. Terhesség

A kötet végigkíséri a diploma-előadásokhoz vezető munkafolyamatot, a csoportok és formációk kialakításától a tematika felvázolásán át, egészen a színpadi megjelenítésig.

A kötet a cirkuszművészek, növendékek, oktatók és kutatók, valamint a művészeti szaktájékoztatásban részt vevő könyvtáros szakemberek számára íródott, de a cirkuszművészet iránt elkötelezett nagyközönség is haszonnal forgathatja.  

A mű eredeti címe és adatai:  VIANNA, Carlos – MAGRO, Roberto: Variacoes : oito espetáculos de um circus em movimiento = Variations : eight shows of a moving circus. Rio de Janeiro: Funarte, 2019.  208 p. A kötet a nap 24 órájában elérhető az alábbi linken: .https://mega.nz/#!h5IU0YiC!cR3ZkFqrUguIBrNFnRl2NtT9ehL-T_9E198Xgbz6bg4

Juhász Éva főkönyvtáros