Érettségire épülő képzéseink - 18 éves kortól, kizárólag szakmai évfolyamokkal

ARTISTA

Érettségi után 13-14. évfolyamon, Artista I. ráépülés 15. évfolyamon
az Artista II. szakma azonosító száma: 4-0215-01 
az  Artista I. (artista II. ráépülés); szakma azonosító száma: 5-0215-0

Az artista, cirkuszban, varietében, színházban, kortárs cirkuszi produkciókban, társulatokban, és egyéb előadói helyeken önálló vagy csoportos artistaprodukciókat mutat be. Magyar és külföldi társulatokban, gyakran változó helyszíneken, színházakban, művészeti fesztiválokon végzi tevékenységét.Az artista az előadóművészet rokon területein (színház–, tánc–, film–, pantomimes, kaszkadőr) képzettségének megfelelő feladatokat lát el. Az artista jellemzően külföldön, gyakran változó helyszíneken, utazó cirkuszokban végzi tevékenységét.

VÁLASZTHATÓ SZAKMAIRÁNY: 

 • akrobata 
 • légtornász 
 • zsonglőr
 • egyensúlyozó

Az artista, cirkuszban, varietében, színházban, kortárs cirkuszi produkciókban, társulatokban, és egyéb előadói helyeken önálló vagy csoportos artistaprodukciókat mutat be. Magyar és külföldi társulatokban, gyakran változó helyszíneken, színházakban, művészeti fesztiválokon végzi tevékenységét.Az artista az előadóművészet rokon területein (színház–, tánc–, film–, pantomimes, kaszkadőr) képzettségének megfelelő feladatokat lát el. Az artista jellemzően külföldön, gyakran változó helyszíneken, utazó cirkuszokban végzi tevékenységét.

 

Cirkuszban, varietében, színházban és egyéb előadói helyeken önálló és csoportos bohócprodukciókat
mutat be. A bohóc az előadóművészet rokon területein (színház–, tánc–, film–, pantomimes, kaszkadőr)
képzettségének megfelelő feladatokat lát el. A bohóc jellemzően külföldön, gyakran változó
helyszíneken, hagyományos utazó cirkuszokban, kortárs cirkusz-színházi társulatokban végzi
tevékenységét.

A képzés feltételei: 

54 212 01 Artista II. szakképzettség

SZÍNÉSZ

Érettségi utáni két éves képzés, Színész I. ráépülés 15. évfolyamon 
a Színész II. szakma azonosító száma 54 212 03 
a Színész I. (színész II. ráépülés); szakma azonosító száma: 55 212 01

A színész olyan színészi alakító készség, pszichikai, intellektuális és fizikai felkészültség, valamint előadói eszközrendszer birtokosa, aki alkalmas színpadon és mozgóképen dramaturgiailag jelentős szerepek önálló, művészi igényű megformálására. A színész tehát szerepet játszik – más kifejezéssel élve
– megszemélyesít. Megszemélyesítésének módját, technikáját a konkrét feltételrendszer (színpad, film, pódium, hangjáték, szinkron stb.) alapján alakítja ki, valósítja meg.

Ajánlott minden fiatal számára, aki elkötelezetten érdeklődik a színházművészet, az alkotó önkifejezés, a szerepjáték, a közösségi alkotás, az előadói ismeretek, a nyilvános szereplés iránt.

A „Panto-mimosz” (mindent utánzó színész, művész, „játszó személy”) elnevezés a görögöktől ered, ám jelentése egyidős az emberi kommunikációval, hiszen annak legősibb formája. A pantomim ekképpen a gesztus, a testtartás, az arcjáték használata, s a művészi kifejezés szintjén történő megformálása. A 20. században e kifejezési mód ismét virágzásnak indult, fejlődött, s önálló művészi eszközrendszerként, műfajként épült be a színész alkotó művészetébe. A modern pantomim előadás, illetve jelenet során a mímes testének kifejező játéka, mimikája, gesztusai által elmesélten (nem némán!), gyakran zenére komponáltan elevenedik meg, s válik láthatóvá a drámai cselekmény, valamint annak kerete, helyszíne. Megjelenési felületei a színház- és filmművészet, valamint a vizuális média.

Ajánlott minden fiatal számára, aki elkötelezetten érdeklődik az előadó művészet, az alkotó önkifejezés, a szerepjáték, a mozgásművészet, a kommunikáció, a nyilvános szereplés iránt.

A képzés feltételei: 

54 212 03 Színész II. szakképesítés

 

TÁNCOS

Táncos II. (színházi táncos szakmairány); a szakma azonosító száma: 4-0215-09
– nappali és esti munkarendben, 2 éves + ráépülés 1 év

Táncos I. (táncos II. ráépülés); a szakma azonosító száma: 5-0215-09
– nappali és esti munkarendben, 1 éve

A táncos olyan egyetemes műveltséggel, magas fokú mozgáskultúrával, tánctechnikai tudással és előadói képességgel rendelkező szakember, aki kifejezően igényesen valósít meg, ad elő színpadi szóló, vagy kartáncosi feladatokat. A táncos tevékenységét a klasszikus balett, a kortárs– modern tánc, a néptánc, a színpadi tánc területén fejti ki és hazai, illetve külföldi környezetben gyakorolja. Balett társulatoknál, modern és néptánc együtteseknél, táncszínházi társulatoknál, valamint színházaknál végezheti művészeti tevékenységét, illetve munkát vállalhat az amatőr táncművészeti élet színterein is. A táncos feladatát a munkaadó szakmai vezetőjének irányításával végzi, és/vagy vállalt feladatait a megbízó elvárásai szerint önálló tevékenység keretein belül látja el.

KÖZMŰVELŐDÉSI MUNKATÁRS

a szakma azonosító száma:  4-0413-01
– nappali és esti munkarendben, 2 éves

A közművelődési szakképesítéssel rendelkező szakember kulturális kapcsolatokat épít, identitást és egyéni kompetenciákat támogat, az állami, helyi ünnepek programját biztosítja a közművelődés intézmények rendszerében. Helyi, kistérségi kapcsolatokat épít, kiállításokat, bemutatókat, előadásokat, tanfolyamokat, vetélkedőket, koncerteket szervez. Feladatához tartozik a rendezvények szakmai adminisztrációjának elvégzése, statisztikai adatok gyűjtése, feldolgozása, közönségkapcsolati feladatok, közösségekkel való kapcsolattartás, pályázati tevékenység. A képzés során a fiatalok megismerkednek a közművelődés hazai szerkezetével és intézményeivel, a közművelődéshez kapcsolódó jogszabályokkal és előírásokkal is.

SZÍNHÁZ- és RENDEZVÉNYTECHNIKUS

a szakma azonosító száma: 5-0413-16-14 (technikum)
– nappali és esti munkarendben, 2 éves

Választható szakmairányok:

 • porondtechnikus, színpadi hangtechnikus,
 • színpadi világítástechnikus,
 • színpadi vizuáltechnikus,
 • színpadtechnikus

A színház- és rendezvénytechnikus aktívan részt vesz a rendezői és tervezői instrukciók alapján a létrejövő színházi előadások színpad technikai folyamatában. Az előadásokkal kapcsolatban alkalmazza a számára előírt (audió, vizuál, egyéb) beállításokat és instrukciókat. Elvégzi a megvalósításhoz szükséges szakma irányának megfelelő szereléseket. Az előadások technikai kiszolgálását végző műszaki személyzet tagjaként közös és speciális részfeladatok elvégzésével vesz részt az előadás lebonyolításában.

Az oktatás elméleti és gyakorlati helyszínei:

 • Artistaképző Intézet, székhely – 1071 Budapest, Városligeti fasor 3.
 • Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Művésztelepe – 1146 Budapest, Hungária krt. 215-217
 • Fővárosi Nagycirkusz – 1146 Budapest, Állatkerti krt. 12/A
 • Békéscsabai Jókai Színház – 5600 Békéscsaba, Andrássy út 1-3.

A képzés díja:

1. vagy 2. államilag finanszírozott szakképesítés esetén ingyenes

Minimum létszám/osztály: 6 fő

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.