Cirkuszművészeti díjakat adtak át a Fővárosi Nagycirkuszban

Március 15-én, a Fővárosi Nagycirkuszban a Jégkirályság című műsor ünnepélyes díszelőadásán Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója és Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője átadták a magyar cirkuszi szakma által odaítélt Tihany Életmű-díjat és a Porond Ifjú Csillaga-díjat.

A magyar cirkuszművészet a világ élvonalába tartozik. Artistaművészeink hosszú évtizedek óta kulturális nagykövetekként, kimagasló sikereket aratva lépnek fel a világ legnívósabb cirkuszaiban, színházaiban, varietéiben, valamint kulturális eseményeken. A magyar artistaművészek elsőrangú munkásságát nemcsak a közönség, hanem a hazai és nemzetközi cirkuszi szakma is elismeri.

A magyar cirkuszművészek által 1993-ban alapított Porond Ifjú Csillaga elismeréssel azokat a kiemelkedően tehetséges fiatal artistaművészeket tüntetik ki, akik már nemzetközi szinten is kivételes teljesítményt nyújtottak. A Porond Ifjú Csillaga-díjat évente egy fő vagy egy artista csoport kaphatja meg. A rézből készült bohócot formáló műalkotás Feldman László alkotása.

Idén, azaz 2023-ban a díjat egy különleges tehetségű fiatal artistaművésznek ítélte a szakmai kuratórium: a Porond Ifjú Csillaga Grandpierre Gabriel.

Az idei Porond Ifjú Csillaga-díjas Grandpierre Gabriel, Graeser József szakmai vezetővel és Fekete Péter főigazgatóval a VIP Páholyban
Fotó: Urbán Ádám

Grandpierre Gabriel korosztályának egyik legtehetségesebb magyar artistaművésze, a Baross Imre Artista- éás Előadó-művészeti Akadémia diákjaként tavaly érettségizett Losoncziné Nagy Éva tanítványaként. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jának Arany-díjasa extrém hajlékonyságával és precíz, művészi mozdulataival szemet gyönyörködtető produkciót mutatott be a Fővárosi Nagycirkusz közönségének a RAIN – Esőcirkusz című tavalyi műsorban és az iskolai darabokban is. Gabriel a tavaly Latinában megrendezett Olaszországi Nemzetközi Cirkuszfesztiválról két különdíjat hozott el.

A múlt század talán leghíresebb magyar származású cirkuszművésze és cirkuszigazgatója, a legendás Tihany (Czeisler Ferenc) tiszteletére alapított életműdíjat 2016 óta adják át olyan kiváló, tapasztalt artistaművészeknek, akik egész életükben a magyar cirkuszművészet hírnevének öregbítésén dolgoztak. Ezzel az elismeréssel olyan életpályákat ismer el a cirkuszi szakma, melyek minden szempontból példamutatóak – akár a világszínvonalú szakmai tudást és a sikereket, akár a szorgalmat, akár a cirkuszművészet iránti, egész életen át tartó alázatot emelik ki.

A Tihany Életmű-díjban a magyar és a nemzetközi cirkuszélet egy meghatározó és karakteres alakja, Horváth János Józsefné, Dobos Ottília részesült.

A Tihany Életmű-díjat Horváth János Józsefné, Dobos Ottília érdemelte ki kimagasló szakmai életútjával
Fotó: Urbán Ádám

Horváth János Józsefné Dobos Ottília 1941. július 5-én született Budapesten, „vándor komédiás” családban. Édesanyjával, Taucz Rozáliával és nevelőapjával, Dobos Mátyással már kisgyermekként elkezdte a gyakorlást. Ottília 5 évesen, apukájával közös produkcióval, kategorizáló vizsgán vett részt az Arany János utcai Artista Iskolában, Másfél Dobos néven, melyben édesapja lábon tartott egy asztalt, amin Ottília hajlékony akrobatikát mutatott be. Ezt követően, az államosításig szüleivel beutazták az országot. 14 évesen Dittmár Elizabeth partnernője lett, akivel duó kaucsuk, azaz hajlékony akrobatikus számot adtak elő Duó Dittmár néven. Ezzel a produkcióval, nemcsak az országot járták, hanem felléptek a legnevesebb varietékben, sőt a Fővárosi Nagycirkuszban is. Ezt követően külföldön Bulgáriában és Csehszlovákiában is vendégszerepelt. Nevelőapjával és Hudi Lászlóval trióban adták elő komikus excentrik számukat. Ottília kaucsuk számával egyre sikeresebb lett, 18 évesen szóló karrierbe kezdet. Az Országos Cirkuszvállalat cirkuszaiban lépett fel, ahol státuszos állást kapott. Egyre több külföldi vendégszereplése lett. Fellépései mellet betanulta a légtornász számát, amelyet Magyarországon először ő mutatott be a vertikális kötélen.

20 évesen férjhez ment Horváth Jánoshoz, akivel bejárta a világot az 5 Dettó motoros karusszel akrobatikus – attrakció számmal. Az esküvő után, nevelőapja és Baross Imre, az Artista Iskola igazgatója tanította őket, ez idő alatt gyakorolták be az adagió, emelő számukat, amiben olyan trükköket mutattak be, amit azóta senki.  Ezzel a hajlékonyprodukcióval és a kötélbalettal, több alkalommal felléptek Nyugat- és Kelet-Európában. Ez idő alatt, tovább fejlesztették magukat és létrehozták a perzs számukat, amellyel eljutottak a világ leghíresebb cirkuszaiba. Ottília emellett létrehozta a zsonglőr, a hajlógó és a rendkívül sikeres galamb és kutyaszámát is, amellyel szintén kimagasló sikereket ért el.

Ottília 75 évesen lépett fel utoljára a manézsban, gyermekei, János és Fatime szintén az artista pályát választották.

Szekáry Zsuzsanna

Forrás: https://fnc.hu/cirkuszmuveszeti-dijakat-adtak-at-a-fovarosi-nagycirkuszban-4/