RÓLUNK ÍRTÁK – „A körülöttem lévő falak lebontása…”

A DUE TALLÓZÓ Akadémiánk növendékeivel, Grandpierre Gabriellel, valamint Buti Olivérrel és Jagudits Andrással készített interjút. Ebbe nyújtunk betekintést az alábbiakban; a cikkeket teljes terjedelmükben a DUE honlapján, valamint a DUE TALLÓZÓ áprilisi számának interaktív változatában lehet elolvasni.

A tizennyolc éves Grandpierre Gabriel hat éve, tizenkét éves kora óta lelkesedik az artistaművészet iránt, melyet nap mint nap kitartóan gyakorol. Számos előadásban láthatjuk őt, és szeretné, hogy ez a jövőben így is maradjon. De vajon hogyan szeretett bele ebbe a nem mindennapi szakmába, és mit jelent artistának lenni, mivel jár ez az életforma? Ezekre, és még sok más kérdésre is választ kaptunk tőle.

„Három nővérem van, mindhárman ritmikus sportgimnasztikáztak” – kezdte Gabriel a beszámolóját arról, hogyan kezdett el sportolni, majd hozzátette: „Amikor kicsi voltam, anyukám engem is elvitt az edzésekre. Szerettem ott lenni, ahol hamar észrevették, hogy hajlékony vagyok.”

Később, amikor Gabrielnek sportágat kellett választania, sok mindent kipróbált, például a capoeirát és a szertornát, de egyik sem tetszett neki. Ezután talált rá az artista szakmára: „Az artistaművészet nem állt távol a családomtól: a nagybátyám szertornász volt, akit hívtak a cirkuszba is fellépni, illetve éppen akkor egy cirkuszos sorozatot néztünk. Végül anyukám találta ki, hogy mi lenne, ha kipróbálnám magam artistaként.”

Gabriel ezután felvételt nyert a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskolábaahol tavaly érettségizett. Itt a szakmai órákon kívül közismereti tantárgyai is voltak: „Délelőtt zajlottak a szakóráink, ami mindenkinél eltérő volt, attól függően, hogy mit választott.” (Gabriel handstandra szakosodott – a szerk.) „A választott zsánerünk mellett még modern táncot, klasszikus balettet, akrobatikát, színpadi mozgást és zenei alapokat is tanultunk, a közismereti óráink pedig délután kezdődtek.”

Egy iskolai nap így hosszúra nyúlik az artisták számára, hétvégéken pedig sok esetben a munkáé, fellépéseké a főszerep. Ezek Gabrielnek is okoztak nehézségeket: „Nekem a legnagyobb nehézség az volt régebben, hogy artistaként nem lehet elengedni magunkat, fontos hogy eleget együnk, aludjunk. A barátaimnak szabadok a hétvégéi, nekem viszont ekkor van munka, fellépés. Ha ilyen veszélyes szakmát űz az ember, óvatosan lehet bulizni menni, nem szabad fennmaradni hajnalig, mivel utána érződik, hogy a koncentráció nincs a helyén.”

A nehézségek mellett Gabrielnek a jó pillanatokból is kijár: a taps, a hangulat, a nézőkkel való beszélgetés és az elismerés mindig „felébreszti” őt egy későre nyúlt előadás után.

Gabriel mestere Losoncziné Nagy Éva, aki a szakmai segítségnyújtás mellett minden fellépésre és megmérettetésre is felkészítette, támogatta. Közös munkájuk eredménye idén márciusban a Porond Ifjú Csillaga-díj (azok a kiemelkedően tehetséges fiatal artistaművészek kaphatják meg, akik már nemzetközi szinten is kivételes teljesítményt nyújtottak), valamint 2022-ben a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jának Arany-díja.

A szakmai felkészülést, az előadói rutin kialakítását segítették az Artista Akadémia saját produkcióiban való fellépések, melyek közül kiemelkedik a műfajteremtő szándékkel megalkotott Szentivánéji álmodók című circus musical, melynek rendezője az Akadémia igazgatója, Kovács Gábor Dénes.

Gabriel jelenleg az utolsó évfolyamát tölti a BIAK-ban, ennek a tanévnek a végén kap szakmai bizonyítványt. A vizsgára való felkészülés mellett számos egyéb célja van még: „Jelenleg munkát keresek, több helyre is elküldtem az önéletrajzomat és a videót a számomról. Szeretném megszerezni a jogosítványt és hozzá egy autót, hogy könnyebb legyen az utazás, mivel az asztal, amin dolgozom, száz kilogramm.” Ez az eszköz Gabriel handstand számainak alapja, elengedhetetlen kelléke.

Gabriel legnagyobb álma, hogy egyszer a Cirque du Soleil társulatnál dolgozhasson, melyet így mutatott be: „Ez az egyik legnagyobb társulat, ami létezik, hatalmas turnékat tartanak, általában különböző arénákban. Szép előadásokat csinálnak, nagyon látványos kosztümökkel. Ez egy nagyobb dopping lenne, de nagyon nehéz bejutni.”

Végezetül Gabriel pár jó tanácsot is adott a jövő artistáinak: „Csak akkor kezdje el bárki ezt a szakmát, ha tényleg készen áll a mindennapi, kemény munkára. Figyeljen oda a testére, az jelez, ha valami sok neki. Kellenek a pihenőnapok is, legalább hétvégén pár nap. És ne féljenek! Nekem eleinte a körülöttem lévő falak lebontása jelentett nehézséget előadás közben. Ha más karakter bőrébe kell bújnom, nem csinálhatom azt, ami számomra kényelmes, mindenre nyitottnak kell lenni.”

(Naár Barbara)

Forrás: https://due.hu/magazin/a-korulottem-levo-falak-lebontasa/?fbclid=IwAR1Zqxyrrx_521dUfBxFF858QaUICjZ37ZQidq6luBsajmmRPevF6hiF4yg