Cirkusz és tudomány – Cirkopédia 02.

Kíváncsi vagy, hogyan látja a cirkusz izgalmas és sokszínű világát egy állatok viselkedését tanulmányozó etológus, egy irodalmár, egy művészettörténész vagy egy jogász?

A H. Orlóci Edit által szerkesztett első modern magyar cirkusztudományi tanulmánykötetben konferencia előadások anyagából készült tanulmányokat és egyetemisták pályamunkáit olvashatod, egyben különböző tudományterületek kutatóinak eltérő kérdésfelvetéseivel találkozhatsz. Olyan változatos kérdésekre kaphatsz választ, hogy a tigrist vagy az oroszlánt könnyebb-e idomítani, vagy hogy az idomár milyen eszközökkel és technikákkal igyekszik befolyásolni az állatok viselkedését a porondon. Megtudhatod, hogy egy közönségkutatás során, mi alapján mérik a látogatók elégedettségét, vagy hogy a különböző jogi szabályozások a cirkuszi élet mely területeit érintik.

Nem véletlenül kívánkozott a kötet borítójára Aba-Novák Vilmos festőművész cirkuszi témájú képei közül a Fellépés előtt című alkotásának részlete, amely harsány színeivel jól illik a cirkusz világához. Az alkotó további cirkuszi festményeiről részletesen olvashatsz a kötetben, továbbá arról is, hogy a második világháború után a mozi térnyerése miképp befolyásolta a cirkusz szórakoztatóiparban betöltött szerepét. Különleges fejezetben derül fény a kortárs tánc és a cirkuszi előadások kölcsönhatásaira.

Ha felkeltette érdeklődésedet a cirkusztörténet kutatása, a kötetben pontos eligazítást találsz arról, hogy ehhez milyen források, digitálisan elérhető adatbázisok nyújthatnak segítséget.

Felhívom a figyelmedet, hogy a könyv egy háromrészes sorozat első darabja, amely a további kötetekkel együtt (Cirkuszkutatás 2006-2007 és a Cirkuszkutatás 2008-2009) elérhető a Fővárosi Nagycirkusz könyvtárában is.

A könyv adatai: H. Orlóci Edit (szerk.): Cirkusz és tudomány, Jószöveg Műhely, 2005, 168 oldal

Varga-Nagy Zsófia muzeológus