circopedia.org – Cirkopédia 08.

A Circopedia nemzetközi online cirkuszi adatbázis. Különleges közösségi archívum: nemcsak a felhasználása nyitott, hanem a fejlesztésében és bővítésében is, sőt a kritikájában és javításában is részt vehet a cirkusztársadalom.

A Circopedia projekt fejlesztését 2007-ben kezdte meg a Big Apple Circus (1977-2016) nonprofit szervezet, a szerkesztőség a kaliforniai San Francisco-ban található, a honlap 2008 októbere óta működik.

A Circopedia alapítója és kurátora Dominique Jando cirkusztörténész, a Big Apple Circus egykori társult művészeti igazgatója, alapító szerkesztője és technikai menedzsere pedig Charles Forcey informatikus. Az online adatbázis célja, hogy elősegítse a cirkusz, mint globális művészeti és kulturális jelenség széleskörű megismerését, megértését és értékelését egy szabadon hozzáférhető internetes archívum demokratikus technológiájával.

A Circopedián jelenleg közel 1000 videó, több mint 2000 fénykép és illusztráció, több mint 1200 artista és artistacsoport információja, 75 zsáner bemutatása, 136 cirkusztulajdonos és igazgató ismertetése, 6 fesztivál bemutatása, valamint kb. 100 történeti esszé és életrajz található. Ezzel a Circopedia a világ egyik legfontosabb cirkuszművészeti kutatási forrása.

Az adatbázis nemzetközi történeti érdekességei között található pl. Yoshu Chikanobu színezett tintarajza, amely  Giuseppe Chiarini, olasz cirkuszi lovas és vállalkozó cirkuszát ábrázolja. Az Olasz Királyi Cirkusz talán minden idők legtöbbet turnézott cirkuszi társasága volt. A Chiarini cirkusz japán turnéjáról készült nyomat 1886. szeptember 3-án jelent meg.

Magyar vonatkozású cirkuszművészeti anyagok is szép számmal fellelhetőek a Circopedia oldalain. Az alábbi kép a Tower Circus 2007. évi műsorfüzetének borítója, amelyen Mooky, azaz Laci Endresz, Jr. látható. Ifjabb Endrész László 1975-ben született Angliában, régi cirkuszi család hetedik generációjának tagjaként. Édesapja 1992-ben átvette a Tower Circus vezetését, és trambulin számát elhagyva, fiaival együtt bohócként dolgozott. Édesapja visszavonulása után Laci Junior Mooky-ként folytatta a bohócszámokat. A British Circus Friends Association kétszer is megválasztotta őt Nagy-Britannia legjobb bohócává.

Új videók, életrajzok, esszék és dokumentumok hetente, néha napi rendszerességgel jelennek meg a Circopedia honlapon. “Látogass el hozzánk: ha ma nem találod meg azt, amit keresel, holnap itt lehet! Ha komoly cirkusztudós vagy, és ténybeli vagy történelmi pontatlanságot észlelsz, ne habozz kapcsolatba lépni velünk: feltétlenül megvizsgáljuk észrevételeidet és javaslataidat!” Dominique Jando, alapító és kurátor

Joó Emese főmuzeológus