PIROCH Gábor: Kaszkadőrnek születtem – Cirkopédia 21

Melyek a közös pontok a kaszkadőr és cirkuszművész munkájában? Mely tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy kaszkadőr pályafutása sikeres legyen? 

Piroch Gábor gyalogos, lovas, autós, motoros tapasztalattal rendelkező kaszkadőrszakértő, aki saját kiadású könyvében mutatja be, milyen utat kellett megtennie ahhoz, hogy szakmájában világszerte elismert legyen, és filmsztárok nyilatkozzanak róla elismerően. Cirkusztörténeti jelentősége már dedikációjából is kiderül, amely szerint. „A cirkusz és a film világa nagyon közel van egymáshoz, hiszen az első kaszkadőrök a manézsból kerültek a kamera elé…”

Az önéletrajz 1. fejezetében a nagy kaszkadőr szakértőket, Horváth Antalt (Szamuráj) Ferdinándy Gézát, Hídvégi Leventét, Pintér Tamást (Oroszlán) mutatja be. A 2. fejezet a saját pályájának kezdetéről szól, amelyből kiderül, hogy számos sportban, labdarúgásban, cselgáncsban jeleskedett, és 1968-ban csak azért nem szerepelhetett az “Egri csillagok”-ban  gyalogos katonaként, mert az arca még túl fiatal volt a karakterhez. Az 1970-es “Ítélet”-ben már részt vett. A további fejezetekben arra derül fény, hogy milyen készségek kellettek ahhoz, hogy számos, különböző filmes műfajban nyújtson színvonalas teljesítményt. Filmográfiájában szerepel a “Kalózok szigete”, a “Titanic” (1996), a “Múmia” (1998), a “Kleopátra” (1998), az “Én, a kém” (2001). Beszámolói kitérnek az előkészületek bemutatására, amelyekben esetenként munkabiztonsági kitekintés is szerepel. Az International Movie Database alapján készült filmográfia tételszerű áttekintést nyújt Piroch Gábor munkájáról.

A kötetet egyaránt izgalmas olvasmány a kaszkadőr szakma iránt elhivatást érzők, a szakképzésben résztvevő növendékek, valamint az érdeklődő nagyközönség számára is. Érdeklődni a library@circus.hu e-mail címen lehet.

A kötet adatai: PIROCH Gábor: Kaszkadőrnek születtem. – [S. l.]: Szerzői magánkiadás, cop. 2007. 343 p.

Juhász Éva
főkönyvtáros