FELVÉTELI AZ ARTISTAKÉPZŐBEN

A Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium folyamatosan várja azon érdeklők jelentkezését a 2021/22-es tanévre, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy tanulmányaik befejezése után cirkuszban vagy színházban dolgozzanak. Cikkünkben a nálunk tanulható szakmák jellemzőit, valamint a jelentkezés feltételeit összegezzük.

ARTISTAKÉPZÉS

Előkészítős osztályainkba az idei tanévben 4. osztályos gyermekek jelentkezését várjuk. Növendékeink párhuzamos oktatás keretében a közismereti tantárgyak mellett folyamatosan ismerkednek a cirkuszi zsánerek alapjaival. Az oktatott tárgyak között szerepel az akrobatika, a zsonglőrködés, a légtorna, az ügyesség, valamint a tánc alapok is. A felvételi vizsga alkalmával szakmai tanáraink elsősorban képességterületeket mérnek fel: erőt, állóképességet, ritmusérzéket.

Szeptembertől induló felnőtt, érettségire épülő osztályunkba olyan jelentkezőket várunk, akik korábban komoly tapasztalatot szereztek a sport vagy az előadó-művészet terén, és érdeklődnek a cirkusz világa iránt. A felvételi vizsga alkalmával szakmai tanáraink ebben az esetben is a jelentkezők különböző képességterületeit mérik fel: az erőt, az állóképességet, a ritmusérzéket. Növendékeink nappali képzés keretében gyakorlati óráik mellett (akrobatika, zsonglőr, légtorna) cirkuszelméleti órákon vesznek részt (cirkusztörténet, zeneelmélet, gazdasági és jogi ismertek, artista munka- és balesetvédelem).

Képző intézet: Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Táncművészeti Iskola
Képzési helyszín: Budapest
Jelentkezési határidő: 2021.május 20.
Felvételi várható időpontja: 2021. május 28. (péntek)

SZÍNÉSZKÉPZÉS

Színészképzéssel az Artistaképző Intézet Szakgimnázium SZÍNITANHÁZ Tagintézménye több, mint 27 éve foglalkozik. A tapasztalt és eredményes művésztanárokkal megvalósuló képzés a 2020/21-es tanévtől budapesti bázissal bővült. A Békéscsabai Jókai Színház mellett (képzésvezető: Seregi Zoltán igazgató) az Artistaképző Intézetben (képzésvezető: Kovács Gábor Dénes igazgató) is indulnak színész osztályok. Diákjaink kiemelkedően színvonalas feltételek között a Békéscsabai Jókai Színház, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, a Fővárosi Nagycirkusz és a Szarvasi Vízi Színház eleven alkotómunkájában közreműködve tanulhatják az előadóművészetet. A növendékek, egyéni fejlesztésüket szolgáló tanóráik mellett színházi, cirkuszi és zenés színházi produkciókban is szerepelhetnek, ezáltal valós színpadi gyakorlat révén sajátíthatják el az alapvető szakmai ismereteket. A képzés egyedi komplexitása abban áll, hogy az előadóművész növendékek (színész, táncos, artista) közös gyakorlások, próbák, produkciók során mindhárom művészeti ág (színházművészet, táncművészet, cirkuszművészet) eszközrendszerének alapjait elsajátíthatják, melynek révén komplex tudású, szemléletű és kifejező erejű előadóművészekké válhatnak.

Képző intézetek:

  • Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Táncművészeti Iskola (Budapest)
  • Artistaképző Intézet Szakgimnázium SZÍNITANHÁZ Tagintézménye (Békéscsaba)

Képzési helyszín: Budapest és Békéscsaba
Jelentkezési határidő: 2021. május 20.
Felvételi várható időpontja: Budapest: 2021. május 29. Békéscsaba: 2021. május 27.

ELŐADÓMŰVÉSZETI HÁTTÉRSZAKMÁK

Az úgynevezett előadóművészeti háttérszakmát tanulók az előadások előkészítésével, lebonyolításával és utómunkálataival foglalkoznak. Az ő képzésüket a törzsintézmény két tagintézménye, az oktOpus Multimédia Intézet Tagintézmény Budapesten, a SZÍNITANHÁZ Tagintézménye pedig Békéscsabán végzi. A színpad napjainkban elképzelhetetlen hang, fény, és vizuális megoldások nélkül. Ezeknek a technikáknak a szerelése, működtetése rendkívül izgalmas és tartalmas feladat. Ez ma már nem csupán technikusi feladat, hanem olyan munka, ahol az alkotói folyamat részeként a technikus kreatív munkatársa a produkciók létrehozóinak. A színpad világában a gyakorlat körbeöleli az elengedhetetlen elméleti tudást. A képzésben részt vevő oktatók, tanárok valamennyien az adott képzési terület megbecsült szakemberei is egyben, akik elméleti tudásukat a gyakorlatba átültetve osztják meg tanítványaikkal, felkészítve őket ezzel jövőbeli munkájuk mindennapi feladataira.

Növendékeinket a hang- és fénytechnika rejtelmeibe is beavatjuk a színpadi technika mellett. A képzés a színpad mozgatására, a forgó, a zsinórpadlás kezelésére, a színházi előadások teljes kiszolgálására, valamint az előadások kép – hang rögzítésének, feldolgozásának munkafázisaira is kiterjed, melyeknek helyszínéül saját stúdióink szolgálnak. Vizsgaelőadásaink műszaki hátterének a biztosítása szintén növendékeink feladata, másodévesként pedig további önálló feladatokat is kapnak. Ez a terület ajánlott minden olyan fiatal számára, akit érdekel a különböző rendezvények (színházi, zenei, egyéb zárt vagy szabadtéri kulturális események) színes világa, s az ilyen eseményekben, produkciókban történő alkotó közreműködés.

Tanított szakmák:

  1. Hangtechnikus (Szakmajegyzék száma: 502111613)
  2. Mozgókép- és animációkészítő (Szakmajegyzék száma: 502111610)
  3. Színház- és rendezvénytechnikus (Szakmajegyzék száma: 504131614)

Képző intézetek:

  • Artistaképző Intézet Szakgimnázium oktOpus Multimédia Intézet Tagintézménye (Budapest)
  • Artistaképző Intézet Szakgimnázium SZÍNITANHÁZ Tagintézménye (Békéscsaba)

Képzési helyszín: Budapest és Békéscsaba
Felvételi várható időpontja: 2021. június
Jelentkezési határidő: 2021. június 11.