FELVÉTELI AZ ARTISTAKÉPZŐBEN

A Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium folyamatosan várja azon érdeklők jelentkezését a 2021/22-es tanévre, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy tanulmányaik befejezése után cirkuszban vagy színházban dolgozzanak. Cikkünkben a nálunk tanulható szakmák jellemzőit, valamint a jelentkezés feltételeit összegezzük.

ARTISTAKÉPZÉS

Előkészítős osztályainkba az idei tanévben 4. osztályos gyermekek jelentkezését várjuk. Növendékeink párhuzamos oktatás keretében a közismereti tantárgyak mellett folyamatosan ismerkednek a cirkuszi zsánerek alapjaival. Az oktatott tárgyak között szerepel az akrobatika, a zsonglőrködés, a légtorna, az ügyesség, valamint a tánc alapok is. A felvételi vizsga alkalmával szakmai tanáraink elsősorban képességterületeket mérnek fel: erőt, állóképességet, ritmusérzéket.

Szeptembertől induló felnőtt, érettségire épülő osztályunkba olyan jelentkezőket várunk, akik korábban komoly tapasztalatot szereztek a sport vagy az előadó-művészet terén, és érdeklődnek a cirkusz világa iránt. A felvételi vizsga alkalmával szakmai tanáraink ebben az esetben is a jelentkezők különböző képességterületeit mérik fel: az erőt, az állóképességet, a ritmusérzéket. Növendékeink nappali képzés keretében gyakorlati óráik mellett (akrobatika, zsonglőr, légtorna) cirkuszelméleti órákon vesznek részt (cirkusztörténet, zeneelmélet, gazdasági és jogi ismertek, artista munka- és balesetvédelem).

Képző intézet: Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Táncművészeti Iskola
Képzési helyszín: Budapest
Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 18.
Felvételi várható időpontja: 2021. augusztus 25. (szerda)

SZÍNÉSZKÉPZÉS

Színészképzéssel az Artistaképző Intézet Szakgimnázium SZÍNITANHÁZ Tagintézménye
három évtizede foglalkozik. A tapasztalt és eredményes művésztanárokkal megvalósuló
képzés a 2020/21-es tanévtől budapesti bázissal bővült.
A Békéscsabai Jókai Színház mellett (képzésvezető: Seregi Zoltán igazgató) az Artistaképző
Intézetben (képzésvezető: Kovács Gábor Dénes igazgató) is indulnak színész osztályok.
(Színész II. 2 év. és Színész I. 1 év, Színházi- és filmszínész szakmairány; Nappali
munkarend)
Növendékeink kiemelkedően színvonalas feltételek között a Békéscsabai Jókai Színház, a
Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, a Fővárosi Nagycirkusz és a Szarvasi Vízi Színház
eleven alkotómunkájában közreműködve tanulhatják az előadóművészetet. Az egyéni
fejlesztésüket szolgáló tanóráik mellett színházi, cirkuszi és zenés színházi produkciókban is
szerepelhetnek, így valós színpadi gyakorlat révén sajátíthatják el az alapvető szakmai
ismereteket.
Az széleskörű képzés egyedi komplexitása abban áll, hogy az előadóművész növendékek
(színész, artista, táncos) közös gyakorlások, próbák, produkciók során mindhárom művészeti
ág (színházművészet, cirkuszművészet, táncművészet,) eszközrendszerének alapjait
elsajátíthatják, melynek révén komplex tudású, szemléletű és kifejező erejű
előadóművészekké válhatnak.

Képző intézetek:

  • Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Táncművészeti Iskola, Budapest
  • Artistaképző Intézet Szakgimnázium SZÍNITANHÁZ Tagintézménye, Békéscsaba

Képzési helyszín: Budapest és Békéscsaba
Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 20.
Felvételi időpontja: 2021. augusztus 24. (kedd) 10:00
Felvételi helyszíne: 1071 Budapest, Városligeti fasor 6.

BOHÓC KÉPZÉS

A  képzés célul tűzte ki olyan bohócok felkészítését, akik a hazai és a nemzetközi cirkuszporondokon és színpadokon is megállják a helyüket. A négy félév során a hallgatók megtanulhatják a bohócmesterség hagyományokra épülő, de a mai kor követelményeinek megfelelő formáit, a minőségi humor működési módjait, a közönség bevonásával történő interaktív előadások sajátosságait. A javarészt gyakorlati képzésben a Baross Imre Artistaképző Intézet tanárai biztosítják az eszközszintű felkészülést, és lehetőséget biztosítanak az egyéb artista (pl. akrobatika, zsonglőr, tánc…) szakokban való jártasság megszerzésére.

Képző intézetek: Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Táncművészeti Iskola
Képzési helyszín: Budapest
Felvételi időpontja: 2021. augusztus 23. (hétfő) 10:00
Felvételi helyszíne: 1036 Budapest, Perc utca 2.
Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 21.

ELŐADÓMŰVÉSZETI HÁTTÉRSZAKMÁK

Az úgynevezett előadóművészeti háttérszakmát tanulók az előadások előkészítésével, lebonyolításával és utómunkálataival foglalkoznak. Az ő képzésüket a törzsintézmény két tagintézménye, az oktOpus Multimédia Intézet Tagintézmény Budapesten, a SZÍNITANHÁZ Tagintézménye pedig Békéscsabán végzi. A színpad napjainkban elképzelhetetlen hang, fény, és vizuális megoldások nélkül. Ezeknek a technikáknak a szerelése, működtetése rendkívül izgalmas és tartalmas feladat. Ez ma már nem csupán technikusi feladat, hanem olyan munka, ahol az alkotói folyamat részeként a technikus kreatív munkatársa a produkciók A színpad világában a gyakorlat körbeöleli az elengedhetetlen elméleti tudást. A képzésben részt vevő oktatók, tanárok valamennyien az adott elméleti tudást. A képzésben részt vevő oktatók, tanárok valamennyien az adott képzési terület megbecsült szakemberei is egyben, akik elméleti tudásukat a gyakorlatba átültetve osztják meg tanítványaikkal, felkészítve őket ezzel jövőbeli munkájuk mindennapi feladataira.

Növendékeinket a hang- és fénytechnika rejtelmeibe is beavatjuk a színpadi technika mellett. A képzés a színpad mozgatására, a forgó, a zsinórpadlás kezelésére, a színházi előadások teljes kiszolgálására, valamint az előadások kép – hang rögzítésének,  feldolgozásának munkafázisaira is kiterjed, melyeknek helyszínéül saját stúdióink szolgálnak. Vizsgaelőadásaink műszaki hátterének a biztosítása szintén növendékeink feladata, másodévesként pedig további önálló  feladatokat is kapnak. Ez a terület ajánlott minden olyan fiatal számára, akit       érdekel a különböző rendezvények (színházi, zenei, egyéb zárt vagy szabadtéri kulturális események) színes világa, s az ilyen eseményekben, produkciókban történő alkotó közreműködés.

TANÍTOTT SZAKMÁK:

Hangtechnikus (Szakmajegyzék száma: 502111613 )
Mozgókép- és animációkészítő (Szakmajegyzék száma: 502111610)
Színház- és rendezvénytechnikus (Szakmajegyzék száma: 504131614)

Képző intézetek:

  • Artistaképző Intézet Szakgimnázium oktOpus Multimédia Intézet Tagintézménye (Budapest)
  • Artistaképző Intézet Szakgimnázium SZÍNITANHÁZ Tagintézménye (Békéscsaba)

Képzési helyszín: Budapest és Békéscsaba
Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 20.
Felvételi várható időpontja: Budapest: 2021. augusztus 23. Békéscsaba: 2021. augusztus 25.

FELVÉTELI PLAKÁTOK, JELENTKETÉS

ARTISTA
BOHÓC
SZÍNÉSZ
HÁTTÉRSZAKMA

HÁTTÉRSZAKMA JELENTKEZÉSI LAP KITÖLTÉSE