📰 RÓLUNK ÍRTÁK – A Magyar Nemzet cikke

Új, alkotó jellegű, széleskörűen fejlesztő, gyakorlatközpontú, ráadásul állami finanszírozású színházi és filmszínészképzést indít a Színitanház Békéscsabán és Budapesten. A képzés érdekessége, hogy hazánkban jelenleg nincsen még egy olyan iskola, ahol színésznek, táncosnak és artistának egyaránt lehet tanulni a kor elvárásainak megfelelően.

Az iskola célja az, hogy az előadó-művészeti képzés módszertanát megújítva olyan színészeket segítsenek a pályára, akik a személyiséget fejlesztő műhelymunka, valamint a gyakorlati színpadi alkotás során elsajátított szakmai ismereteiket magas szinten képesek alkalmazni a professzionális szakmai feladatok ellátásakor.
 

Az oktatók nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy intézményük növendékei kiemelkedően színvonalas feltételek között – a Békéscsabai Jókai Színház, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, a Fővárosi Nagycirkusz, a Szarvasi Vízi Színház eleven alkotómunkájában közreműködve – tanulhassák az előadó-művészetet.

Képzési módszerük egyedülálló, mert színházi, színpadi gyakorlaton, valamint a módszeresen felépített képességfejlesztésen alapul. Az egyéni fejlesztéseket szolgáló tanórák mellett a növendékek szereplői lehetnek színházi, cirkuszi, zenés színházi produkcióknak, ekképpen valós színpadi gyakorlat során sajátíthatják el az alapvető szakmai ismereteket.

Hazánkban jelenleg nincsen még egy olyan képzés, amelyen színésznek, táncosnak és artistának egyszerre tanulna egy diák. Mindez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy a közös gyakorlások, próbák, produkciók során elsajátíthatják mindhárom művészeti ág, vagyis a színházművészet, a táncművészet és a cirkuszművészet eszközrendszerének alapjait, komplex tudású, szemléletű és kifejező erejű előadóművészekké válhatnak.

Az idei tanévtől budapesti bázissal is gyarapodott a 27 éve sikeres, tapasztalt és eredményes művész tanárokkal megvalósuló képzésük. A Békéscsabai Jókai Színház mellett, ahol a képzésvezető Seregi Zoltán igazgató, az Artistaképző Intézetben is indulnak színészosztályok, itt Kovács Gábor Dénes igazgató vezeti az oktatást. Ismertetésük szerint a képzés hatékonysága érdekében legfeljebb 14 fős osztályokat indítanak. A Színitanház – a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően – iskolarendszeren belül képezi növendékeit 2+1 éves szakképzés keretében, nappali munkarenddel.

Jelentkezni lehet a honlapjukon letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a szakmai önéletrajz elküldésével. A felvételi vizsga követelményei, hogy tudni kell minimum öt szabadon választott, különböző tematikájú, hangulatú verset, öt szabadon választott monológot és három szabadon választott népdalt, illetve dalt. A jelentkezés beküldésének határideje szeptember 3., a felvételi vizsga időpontja szeptember 7.

via Magyar Nemzet