Cirkománia – főszerepben az Artistaképző bohóc osztálya és növendékei

Szeptember 20-tól hétfőnként és keddenként elsősorban a Lázár Ervin Programban részt vevő hatodik osztályos tanulókat várja a Cirkománia című klasszikus cirkuszi előadásokra a Fővárosi Nagycirkusz. Fekete Péter, a darab rendezője főszerepet szán a Baross Imre Artistaképző Intézet másodéves bohóc hallgatóinak, akik  Greifenstein János és Méhes Csaba osztályfőnökök irányításával készülnek az előadásokra.

A bohóc diákokkal együtt, a klasszikus zsánerszámok által – lengőtrapéz-, görkorcsolya-, zsonglőr-, levegő-, cyr wheel-, deszka-, drót- és bohóc – a hatodikos diákok játékosan és szórakozva tanulhatnak, ismerhetnek meg alapvető erkölcsi-etikai fogalmakat.

A műsor fellépői:

A BAROSS IMRE ARTISTAKÉPZŐ INTÉZET ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM II. ÉVES BOHÓCOSZTÁLYA

Kroó Balázs – Fehér bohóc

Balázs tapasztalt, nagyszerű színész. Az általa megformált bohóckarakter az úgynevezett Fehér bohóc. Ez a figura képviseli az eleganciát és a nagyságot a bohócok között. Választékos, ugyanakkor bohócos beszédére jellemző, ahogy Balázs megfogalmazza saját hitvallását: „13 éves voltam, amikor először megéreztem a fűrészpor illatát. A gyomromig a tüdőmbe szívtam, és egyszeriben a véremmé vált.”

Virga Tímea – Kontra Auguszt

Az ő karaktere közel áll a Fehér bohóc figurájához. Szinte példaképének tekinti őt, és lesi minden mozdulatát. Ő is szép és okos szeretne lenni. Tímea szavai sokat elárulnak arról, hogy a színházi munkája mellett miért is jár az Artistaképző bohóc szakára: „Mindig is vonzott a mozgásszínház, artista technikákat tanultam és végül azon kaptam magam, hogy menthetetlenül a cirkusz szerelmese lettem.”

Egyed Brigitta – Auguszt

Brigitta civilben és színpadon is izgalmas karakter. Tapasztalt színész, és rutinos bohóc. Az általa játszott clownfigura már tananyagként szerepelt a bohócosztályok anyagában, mielőtt a BIAK tanulója lett. Itt most egy olyan Auguszt karaktert láthatunk tőle, aki egyszerre tud vicces és romantikus is lenni. Így ír magáról: „Életem meghatározó feladatai a clown figurák megformálása, melyekre a színház és a cirkusz is lehetőséget adott.”

Kőrösi Áron – Auguszt

Szülei oldalán már gyerekkorában megismerte a színpadot. A mozgás és a színészmesterség mellett folyamatosan képzi magát a zenében is. Hangszere a szaxofon. Ez a sokoldalúság – a benne rejlő könnyed nyitottsággal párosulva – kiváló alap egy Auguszt típusú bohóc megformálásához. Úgy érzi: „A bohóc lét és gondolkodás tanulása kihatással lesz egész életemre.”

Lipcsei Nándor – Auguszt

Kreatívan keresi az útját. Kipróbál dolgokat, kíváncsian érdeklődik minden iránt, amit a környezetében talál, ahogy ezt egy Auguszt bohóc is teszi. Eredeti terve az, hogy egyszer általános iskolai tanító lesz. Reméljük, a tanítványai is örülnek majd annak, hogy egy képzett bohóc lesz a tanítójuk. Ő mindenesetre azt érzi: „A célom megvalósításához fontos számomra ez a képzés.”

Lukács Sándor – Auguszt

Sándor jól képzett, rutinos színész, aki fontosnak érzi, hogy a bohócmesterséggel is megismerkedjen. Minden jelenet minden mozzanata fontos a számára. Tele van ötlettel, és ez nagyon hasznos az Auguszt figura megformálásakor. Amikor magáról beszél, Füst Milán szavait idézi: „Engem úgy kell szeretni, amilyen vagyok, és engem úgy kell elfogadni, amilyen vagyok.”

A bohóc osztály felkészítő tanárai: Greifenstein János és Méhes Csaba

A BAROSS IMRE ARTISTAKÉPZŐ INTÉZET ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM VÉGZETT ÉS JELENLEGI NÖVENDÉKEI

FLYING WEISS JUNIOR (BLAHA ATTILA, PARAIZO-BLAHA ZSUZANNA, FABIO PEREIRA PARAIZO, SZEKERES MIREYA) – LENGŐTRAPÉZ SZÁM

A Weiss Junior fliegende csoport 2005-ben alakult. A testvérek közös álma volt egy fliegendeszám létrehozása, amire egy olaszországi turnéjuk során nyílt lehetőségük. Ott ismerték meg Zsuzsanna későbbi férjét, Fabio Pereira Paraizót, akivel 2008-ban kezdték el a közös próbákat. Egy évvel később már ezzel a zsánerrel léptek fel, fliegende tanítójuk, Fabio pedig 2010-ben csatlakozott hozzájuk. A csoport bejárta Európát, és a Közel-Keleten is sikereket aratott. Az egyetlen magyar fliegende csoport lélegzetelállító számában az egymás iránti bizalom és biztos tudás tükröződik.

HEIZER DOMINIKA ÉS GYÖRGY TIBOR – CYR-KERÉK

A 22 éves György Tibor családjában elsőként és egyedüliként 2009-ben kezdte meg tanulmányait a Baross Imre Artistaképző Intézetben, ahol 2019-ben végzett. Két zsánert tanult az iskolában, a szabad létra elsajátításában Tóth Edit tanárnő nyújtott számára hatalmas segítséget. A másik zsánere a cyr kerék, amihez Alexis Molina Altunaga nyújtott támogatást. Karrierje során több színpadon megfordult, többször fellépett a Fővárosi Nagycirkusz porondján különböző előadásokban, rendszeres fellépője volt a Sziget Fesztiválnak, valamint a pápa előtt is megmutatta tudását a Vatikánban.
Heizer Dominika 15 éven át ritmikus gimnasztikázott és versenyzett látványtáncban, amellyel Európa bajnoki 1. helyezést ért el. Másfél éve kezdte az artista szakmát, azóta dolgozott adagio hand to hand számmal, handstandot kezdett tanulni, illetve György Tibor segítségével sikerült elsajátítania a cyr-kerékszám zsánert. Duó számunkban a sármos „Casanova” férfi vágyakozik a nő után, aki makacssága miatt elérhetetlen, ám ez fokozatosan eltűnik a nőből és a produkció végére a férfi meghódítja a nő szívét.

RICHTER KEVIN CSOPORT  (RICHTER KEVIN, RICHTER ANGELINA, CSIBRÁK BRIGITTA, BERKES ISTVÁN, FEHÉR MÁRK, EVGENY NEKH, VASILY HAVADZIN, SAVA MOSIN, MARTON MARIUS ÉS OLEKSANDR ABAKUMOV) – UGRÓDESZKA

Richter Kevin a lovas számok mellett csoportjával létrehozott egy ugródeszka számot is, amellyel ismét elkápráztatja a Fővárosi Nagycirkusz közönségét
A csoport rock’n roll stílusú számának különlegessége, hogy keveredik benne az orosz deszkaszám a magyar ugródeszka számmal. Az utóbbinál az artisták vállba forognak, az orosz deszkaszámnál pedig magasabb, több forgásos ugrásokat mutatnak be szivacsba érkezve.

DUO ZAHALKA – IRYNA MELNYK ÉS ZAHALKA LÁSZLÓ – LEVEGŐ SZÁM

Zahalka László 2003-ban végzett az Állami Artistaképző Intézetben, majd az ezt követő években számos csoport-és páros szám tagjaként bejárta Európát és többször fellépett Magyarországon is.
Iryna Melnyk tanulmányait a Harkiv State Academy of Culture koreográfus szakán végezte. Ezután kezdett dolgozni a Giant Fountain Show műsorában. Lászlóval a Fővárosi Nagycirkusz Atlantisz gyermekei című műsorának köszönhetően ismerték meg egymást, ahol Iryna táncos-koreográfusként, László pedig a Teibler csoport untermannjaként (tartóembereként) lépett fel.
2018-ban kezdték el próbálni a „karika-perzs” számukat, amelyet a Vizicirkusz programjában mutattak be. A produkció különlegessége az „eső”, ami a párásítóval együtt tette veszélyesebbé. Produkciójukkal Ukrajnában és Fehéroroszországban is elvarázsolták a közönséget.
A számuk története két különböző világban élő emberről szól, akik találkoznak, ismerkednek az újdonsággal, de nem tudnak egymással lenni, mert különböző helyről, világról származnak.

TWIRLINGIRLS (JERABEK CSENGE ÉS FALUDI SZILVIA) – GÖRKORCSOLYA 

Jerabek Csenge és Faludi Szilvia a Baross Imre Artistaképző Intézetben végezték tanulmányaikat. 2016 óta lépnek fel közösen lendületes görkorcsolya számukkal. Produkciójuk egyik különlegessége, hogy a levegőbe is felemelkednek. A Fővárosi Nagycirkusz nézőit legutóbb a Rippel Brothers által rendezett Főnix – Tűzcirkusz című műsorban varázsolták el.

forrás: Fővárosi Nagycirkusz

A MŰSOR TELJES PROGRAMJA: