Bohócaink a Művészetek völgyében jártak

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársai a nyári szünidőben minden korosztályt szórakoztató cirkuszpedagógiai programot vittek a Művészetek Völgyébe, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kapolcsi ArtPorta udvarába. A napfényes cirkuszi porondon a nyári fesztiválnak megfelelő oldott hangulatú, szabadidős beavató program kötetlen játékra hívta az aktív völgylakókat. A saját élmények alapozásaként cirkuszmúzeumi műtárgyjátékok, kezdőknek artista készségfejlesztés és interaktív bohócprogram, haladóknak cirkusztörténeti kvíz és cirkuszi képzőművészeti műalkotás-elemzés szerepelt a kínálatban.

Művészetek Völgye egyedülálló összművészeti fesztivál, amelyet 1989 óta rendeznek meg. A Művészetek Völgye fesztivál minden évben július végén, augusztus elején mintegy 10 napon át tart. A rendezvények között színházi előadások, komoly-, nép- és világzenei koncertek, irodalmi estek és délutánok, kiállítások és mesterségek bemutatása szerepelnek. A fesztivál három településen Kapolcson, Vigántpetenden, és Taliándörögden zajlik.

Az idei, 31-ik fesztivált július 22-31. között rendezték meg. A Kapolcson található MANK Artporta vendége volt a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ is. A cirkuszpedagógiai stáb tagjaként fellépett Simon Mimi és Mucsi Zoltán is, akik idén végeztek iskolánk bohóc osztályában. Az érdeklődőknek különleges bohócműsorat és készségfejlesztést tartottak az érdeklődőknek.

A völgylakók különleges körülmények között ismerkedhettek meg a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszi készségfejlesztő programjával. A szabadtéri, mezítlábas eszközbemutatón a fesztiválozók maguk is kipróbálhatták a cirkuszművészet különböző eszközeit, rekviziteit. Nagy népszerűségnek örvendett és egyaránt megmozgatott gyerekeket és felnőtteket a kötélenjárás, a tányérpörgetés, és a háromlabdás kaszkád. A legkisebbek is próbálgathatták egyensúlyérzéküket az alacsony pisznin, vagy a mini rollabollán.

A gyerekek számára a legszórakoztatóbb produkciót az odesszai különdíjas mókás bohócok nyújtották, akik közös játékban bámulatos bűvésztrükkökkel, vicces jelenetekkel nyűgözték le apró közönségüket.

A völgyprogram egyik újdonsága a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum rekvizit-gyűjteményének interaktív bemutatása volt. Az érdeklődők a cirkuszi műtárgyrejtvényben kézbe foghatták, alaposan megvizsgálhatták és kitalálhatták, vajon mire használják az artisták a piedesztálra állított rekviziteket.

Másik cirkuszmúzeumi újdonság a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. közös Cirkusz – Művészet – Alkotás pályázata képzőművészeti anyagának bemutatása volt. Az ArtPorta alkalmi sátor-kiállításában a cirkuszmúzeum legújabb kortárs műalkotásaiból válogatott plakátokkal, installációkkal és plasztikákkal ismerkedhetett a közönség, emellett Mózer Erzsébet maga mutatta be saját cirkuszi témájú festményeit.

GALÉRIA

A MANK ArtPorta cirkuszpedagógiai stábja: Sándor András projektvezetés, Simon Mimi & Mucsi Gergely bohócműsor és készségfejlesztés, Recskó Vivien készségfejlesztés, Joó Emese cirkuszmúzeumi programok, Széni Katalin műtárgyrejtvény, Szonday Szandra cirkusztörténeti kvíz, Nikol Fuszka múzeumi fotós, Mózer Márta szervezés, Mózer Erzsébet műalkotáselemzés, Nagy Árpád installáció, Vízkeleti Andrea MANK házigazda.

FORRÁS: FNC.HU, muveszetekvolgye.hu