Ilyen az, amikor a tehetség és a kreativitás találkozik

A CircusTheatrum Szentivánéji álmodók című darabja egyszerre volt cirkusz, színház, zene és tánc. Egyik sem, és mégis az összes. Siker volt? Naná.

Jelentős talentummal útnak eresztett fiatalokat látni a színpadon mindig hatalmas öröm. Még nagyobb a fun, ha ezek a fiatalok olyan – minek hívjuk – tapasztalt és belátó formálók keze közé keverednek, akik értik őket, látva látják bennük a mindent, és utat mutatnak nekik… már hogy nem a „kiadják az útjukat” értelemben, hanem a saját tehetségük szabta irányba segítik a lányok és srácok elemi virtuozitását.

Pláne, ha az olyan nehéz és kissé elöregedett műfajban nyilvánul meg, mint a cirkusz.

Szerencsére a cirkusz túlél, átalakul, forr és kiforrja magát, valami új lesz belőle a szemünk előtt – az elaggott oroszlánokat mutogató falusi kivagyiságnak hál’istennek vége. A cirkusz (nagyon ügyesen) kezdi újba szerelni a saját kereteit, és ennek nagyon jó példája volt a szarvasi Vízi Színház színpadán bemutatott Szentivánéji álmodók.

Aki csodát lát, az csendben teszi. Majd vastapsot ereszt rá. Innen tudjuk, hogy amit láttunk: szinte megismételhetetlen.

Volt vastaps Szarvason? Volt. Akkor ennyivel le is zárhatjuk a dolgot.

Vagy nem: A CircusTheatrum Szentivánéji álmodók című előadásában William Shakespeare klasszikus színpadi műve elevenedett meg cirkuszi légkörben. Ahogy az ajánló is írja: „a workshop-előadás első hallásra talán meghökkentő kereszteződése a különböző előadó-művészeti ágaknak; a színháznak, a cirkusznak, a zenének és a táncnak. Shakespeare újraértelmezett mítoszában a klasszikus cirkuszművészet komplex módon használta fel és ezáltal építheti tovább a színpadi dramaturgia, a zenés színház valamit a táncművészet eszközeit és elemeit. Ez a sokszínű eszközrendszer különleges összművészeti produkcióvá ötvöződött a BIAK tehetséges diákjainak és kreatív tantestületének hála.”

A Kovács Gábor Dénes dramaturg és rendező, valamint Romhányi Áron zeneszerző által életre hívott történet az álom és az ébrenlét határmezsgyéjén táncol. Meg kell itt még említsük magát a színpadi technikát is – ennek az álomlétnek a létrehozása ugyanis nagyban függött attól, vajon a Vízi Színpad képes-e effajta csodára. Jelentjük: képes.

Sokszor használtuk már a csoda kifejezést. Véletlen lehet?

Aligha!

A. Zs.

Forrás: https://www.viziszinhaz.hu/2022/07/03/ilyen-az-amikor-a-tehetseg-es-a-kreativitas-talalkozik/?fbclid=IwAR18x4dRD6WBBMwul3V_aR3q7_Re4du0JIZ7MzbRxpWZiGInfrg_fw3HKnI