Aki a manézsban sosem ismert tréfát – Eötvös Gábor zenebohócot köszöntjük, aki ma lenne 100 éves

Pontosan 100 évvel ezelőtt, június 28-án látta meg a napvilágot Eötvös Gábor zenebohóc egy kétszáz éves artista dinasztia tagjaként – stílszerűen egy cirkuszi lakókocsiban. Édesapja Eötvös Nándor Aladár, az Eötvös Cirkusz alapítója, édesanyja Csapó Julianna. 12 testvére közül ő volt a legidősebb.  Nem volt kérdés, hogy ő is artista lesz, és már korán a bohócszakma kezdte érdekelni. 7 évesen vett először kezébe hangszert és hamarosan hegedűn, harmonikán, ill. az összes fúvós hangszeren megtanult professzionális szinten játszani.

12 évesen már fellépett, 1940-ben feleségével, Picard Máriával (a Fővárosi Nagycirkusz későbbi igazgatójával) megalapította saját utazócirkuszát. Az államosítás után, az 1950-es évektől kezdve családjával (feleségével és gyermekeivel: Máriával, Gáborral és Tiborral) közös bohócszámukkal az egész világot bejárták. Így szállóigévé vált híres mondata – „Van má-á-ásik!” – nem csak a magyar cirkuszokban, hanem a világ számos porondján, számtalan idegen nyelven hangzott el Tokiótól Amerikáig.  Világsikerű számán – mely még Charilie Chaplin elismerését is kivívta, generációk nőttek fel.

A híres jelmondatát egyébként a véletlen szülte. Egy alkalommal az egyik hangszer beleakadt Eötvös Gábor kabátjának belső zsebébe. Teltek a másodpercek. Amikor valahogy mégis kiszabadította, azt találta mondani: „Nyugi gyerekek, van mááásik!” Ez hatalmas sikert aratott, és benne maradt a produkcióban.

A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum nyomtatvány-gyűjteményének egyik becses darabja az a plakát, mely a Fővárosi Nagycirkusz jubileumi előadására készült – a cirkusz ezzel az előadással tisztelgett Eötvös Gábor 50 éves pályafutása előtt 1984-ben.

Az Artistaképző Intézet Szakgimnázium diákönkormányzatának vezetője és segítője társaik nevében koszorút helyeztek el a nagy előd emléktáblájánál.

Eötvös Gábor életútja, cirkusz szakma iránti elhivatottsága, tehetsége mindannyiunk számára példaértékű. Emlékét és cirkuszművészeti örökségét tisztelettel megőrizzük! Munkássága álljon példaként a jövő artista növendékei előtt!