MANÉZS – Hungarian Circus Talent Fesztivál

2024. április 20.; május 24-26.; június 30.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia, valaminta Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola közös rendezvénye.

Felhívás

A magyar cirkuszművészet népszerűsítésére, a cirkuszművészet területén felbukkanó tehetségek felfedezésére és támogatására, a műkedvelő cirkuszművészeti közösségek, klubok és egyesületek szakmai támogatására a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a magyar professzionális artistaművészeti képzőhelyek tehetségkutató versenyt, fesztivált szerveznek. 

A versenyre jelentkezhet bárki, aki a cirkuszművészet területén elkötelezettséggel bír, megszerzett tudását mások számára meg kívánja mutatni, akit szülője, gondviselője, illetve edzője arra javasol, s aki vállalja a verseny szabályzata szerinti részvételt. 

A Versenyprogramra négy szakmai kategóriában lehet nevezni:

 • akrobatika (bármely a talajakrobatika elemeit tartalmazó) produkció; 
 • légtorna (bármely a légtorna, levegő akrobatika elemeit tartalmazó) produkció; 
 • ügyesség (bármely az egyensúlyozás és zsonglőrködés elemeit tartalmazó) produkció;
 • kreatív (bármely a felsorolt három klasszikus cirkuszművészeti terület elemein túlmutató, vagy ezen elemeket kreatív módon ötvöző) produkció.

A Versenyprogramra három életkori kategóriában lehet nevezni (a 2024 április 20-án betöltött életkor alapján):

 1. kategória 6-13 éves korig;
 2. kategória 14-19 éves korig;
 3. kategória 20 éves kor felett.

A versenyszámokról, a nevezésekkel együtt videófelvételt szükséges küldeni a manezs.talent@biak.hu e-mail címre. 

A versenyprodukciók játékideje nem lehet rövidebb 2 percnél és nem lehet hosszabb 4 percnél. 

A versenyprodukciókról készülő felvételeket média felületen lejátszható minőségben, vágatlan, a produkció teljes fizikai kiterjedését mutató, totál (akár telefonnal is készíthető, nem professzionális) felvételen, 16:9-es képaránnyal, fekvő képmezőben, letölthető formátumban szükséges elkészíteni és beküldeni. (A beküldés formátuma zárt YouTube link létrehozásával és küldésével is történhet.) A videó felvétel címzésében szerepelnie kell a jelentkező nevének, kategóriájának.

A nevezéshez az alábbi (a circuschool.hu honlapról letölthető) dokumentumokat kell kitöltve a videó mellé csatolni: 

 • Jelentkezési lap;
 • Hozzájárulási nyilatkozat;
 • Nevezési díj (3.000 Ft.) befizetését igazoló dokumentum.

A videóanyagok és a nevezési dokumentumok beküldésének határideje: 2024. április 19.

Bármely hiányzó dokumentum érvénytelenné teszi a jelentkezést!

A Fesztivál versenyszabályzata

A Hungarian Circus Talent Fesztivál rendezőbizottsága a fesztivál versenyprogramjainak értékelésére az alábbi szabályzatot alkotja:

A MANÉZS fesztivál három lépcsőben kerül lebonyolításra.

I. A HUNGARIAN CIRCUS TALENT Selejtező   versenyprogramjának selejtező versenyfesztiváljára a rendezők média és online felületein, valamint a D1 Televízió műsorán kerül sor a Nemzetközi Cirkuszi Világnap alkalmából 2024. április 20-án. A legkiválóbb beküldött produkciók videói később ismételve közreadásra kerülnek. 

A szervező bizottság valamennyi kategóriában szakmai zsűrit állít. A szakmai zsűri 0-10 pontig értkeli a jelentkezők produkcióit a bemutatott elemek technikai kivitelezése, valamint előadóművészi előadása alapján. Ez azt jelenti, hogy az alkalmanként adható maximális pontszám: 20 pont. 

A fesztivál selejtező programját, zsűrizését élő közvetítés segítségével követhetik a nézők. 

A produkciók az életkori és a szakmai kategóriák sorrendjében kerülnek vetítésre.

A pontozó lapokat minden versenyprogram végén összegyűjti a szervezőbizottság, és megkezdi azok feldolgozását. 

A pontszámok alapján a zsűri kijelöli az élő Verseny indulóit, s arról értesíti őket 2024. április 22-ig. 

A versenyben nem indulhatnak a rendező intézményekkel bármely foglalkoztatotti vagy tanulói jogviszonyban jelenleg vagy korábban álló professzionális előadóművészek vagy előadóművész tanulók. Ők kizárólag a Fesztivál Gálaműsorára jelentkezhetnek produkcióikkal a fent ismertetett feltételek szerint. Számukra a videóanyagok és a nevezési dokumentumok beküldésének határideje: 2024. április 30.

II. HUNGARIAN CIRCUS TALENT Versenyre a Hungária Művésztelepen, valamint a Fővárosi Nagycirkusz külső helyszínén kerül sor 2024. május 24-én, 25-én és 26-án

A Verseny programját a Fesztivál versenybizottsága állítja össze az egyes életkori és szakmai kategóriák szerint, a selejtezők során elért, a szakmai zsűri által adott  pontszámok alapján. A Versenyprogramot a rendező intézmények média és online felületeiken publikálják. 

A Verseny és értékelése, díjkiosztása a szakmai zsűri, valamint a közönség előtt zajlik. A pontozó lapokat a szakmai zsűri az aláírásával hitelesíti, valamennyi kategória produkcióinak bemutatását követően a leadott pontozó lapok alapján a pontszámokat összesítésre kerülnek.

A fesztivál versenyen – kategóriák szerint – az alábbi díjak kerülhetnek kiosztásra:

 • Aranyérem, Ezüstérem, Bronzérem; 
 • a zsűri, valamint partner szervezetek különdíjai.

A zsűri a díjazottak közül jelöli ki a MANÉZS FESZTIVÁL – GYŐZTESEK GÁLA műsor fellépő produkcióit.

III. MANÉZS FESZTIVÁL – GYŐZTESEK GÁLA rendezvényre a Fővárosi Nagycirkusz Manézsában kerül sor 2024. június 30-án, 17:00 órakor.

A Fesztivál Gála programját a Fesztivál versenybizottsága állítja össze a szakmai zsűri döntése alapján, a műsorprogramot a rendező intézmények média és online felületeiken publikálják. A Fesztivál programja és értékelése, díjkiosztása a nemzetközi szakmai zsűri, valamint a közönség előtt zajlik. A zsűri a saját működési rendjét maga határozza meg, a zsűrielnök szakmai iránymutatásával.

A fesztivál versenyen az alábbi díjak kerülhetnek kiosztásra a Versenyen indulók, valamint a Versenyen kívül induló professzionális meghívottak között:

 • 2 db. Arany Manézs Díj;
 • 2 db. Ezüst Manézs Díj;
 • 2 db. Bronz Manézs Díj;

A fesztivál rendezőbizottsága nevében,

Budapest, 2024. március 11.

Fekete Péter

Fesztiváligazgató, zsűrielnök

a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója

Kovács Gábor Dénes

Versenyigazgató

a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia főigazgatója